SAMMEN I KONGO: Kari Hilde French og Joshua French avfotografert etter endt rettsdag i vinter.
Foto: John Bompengo / NTB scanpix
SAMMEN I KONGO: Kari Hilde French og Joshua French avfotografert etter endt rettsdag i vinter. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Ett år siden Tjostolv Moland døde:

Kari Hilde French: – En tung dag for oss her i Kongo

I dag er det ett år siden Tjostolv Moland ble funnet død på cella han delte med Joshua French. French ble senere dømt for å ha drept cellekameraten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har igjen vært dramatiske for den spion- og drapsdømte Joshua Frenchs mor.

Sønnen forsøkte ifølge kongolesiske myndigheter å rømme fra boligen han var blitt overført til tidligere i sommer, før han kort tid senere ble pågrepet og sendt tilbake tilbake til den store fellescellen med rundt ti andre fanger innerst i Ndolo-fengselet.

Etter at medfangen og kameraten Tjostolv Moland ble funnet død 18. august 2013, har French stort sett blitt holdt på en timannscelle, før han for en tid tilbake ble overført til leiligheten.

– Våre tanker går til Moland-familien

I dag er det nøyaktig ett år siden den skjebnesvangre dagen da Tjostolv Moland ifølge de norske etterforskerne, som deltok både i obduksjonen og på åstedsundersøkelsene, tok sitt eget liv på cella han delte med Joshua French.

– Våre tanker går spesielt til Moland-familien, skriver Kari Hilde French på sin blogg. 

Etter en kort tur til Norge for å fornye visumet, er hun igjen tilbake i Kinshasa der hun besøker sønnen hver dag. Sønnen, som i detalj forklarte hvordan han fant kameraten livløs på cellens baderomsavlukke, ble i vår dømt for å ha drept vennen.

– Det blir en tung dag for oss her i Kongo også. Jeg besøker Joshua daglig på cella og ser da bort til cella Joshua og Tjostolv delte over tid. Etter at den sto tom i veldig lang tid er det nå to andre fanger som bor der, forteller French videre.

Torsdag 12. september i fjor ble Tjostolv Moland gravlagt fra Vegårshei kirke i Aust-Agder. French hadde i anledning begravelsen sendt over en siste hilsen som ble lest opp i kirken.

– Livet ditt ble kort, men unikt. Jeg savner deg og ditt vennskap veldig mye. Jeg kommer aldri til å glemme deg, men vil ha deg med meg resten av mitt liv, skrev Joshua French i sin hilsen fra Ndolo-fengselet.

– Tilbakefall på cella

TV 2 snakket mandag med Kari Hilde French da hun var på vei inn i Ndolo-fengselet i den konoglesiske hovedstaden.

Hun forteller at sønnens helsetilstand har blitt forverret igjen etter returen til Ndolo-fengselet. Både advokat, UD og Frenchs familie har uttalt at soningsforholdene gjør det svært utfordrende for nordmannen å komme psykisk til hektene igjen etter påkjenningene det var å bli stilt for retten og senere dømt for å ha drept Tjostolv Moland.

– Joshua har fått et helsemessig tilbakefall etter at han kom tilbake til fengselet, sier moren på telefon til TV 2.

Det var 13. august i år det ble offentlig kjent at Joshua French de siste månedene hadde fått bo i en leilighet i Kinshasa, bevoktet av både militære vakter og væpnede polititjenestemenn.

Kilder Dagbladet har snakket med, hevder French 3. august må ha klatret over en to-tre meter høy mur for å unnslippe, mens moren betegner rømningsforsøket som at han «vandret ut fra leiligheten».

Jobber for å få French ut

Hans Marius Graasvold, Frenchs advokat, sa til TV 2 at det neppe var snakk om noe planlagt eller reelt fluktforsøk. 

– Jeg skjønner godt at kongoleserne ser på det som et fluktforsøk, men for alle som kjenner omstendighetene er det klart at det ikke er et reelt fluktforsøk, han ville aldri kommet særlig langt, sa Graasvold forrige uke.

Nå jobber både han og norske myndigheter for igjen å få French ut av fengselet, slik at han kan få den medisinske behandlingen de mener han trenger.

– Er det som har skjedd et tilbakeslag i kampen for å få Joshua French ut av fengselet permanent?

– Det håper vi ikke. Om kongoleserne leser dette som vi gjør og skjønner at dette ikke var et reelt fluktforsøk, så håper vi at han snart blir tatt ut av fengselet igjen, sier Graasvold.