NY SESONG: Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen kommer nå kun i digital tapning. Bildet er fra 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
NY SESONG: Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen kommer nå kun i digital tapning. Bildet er fra 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Halve Norge går glipp av landets største radiokjendiser

«Radioresepsjonen» forsvinner fra FM-nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag dro trekløveret Tore Sagen, Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim i gang en ny sesong med «Radioresepsjonen». Det populære NRK-programmet har imidlertid byttet kanal fra P3 til P13.

Dermed blir det ikke mulig å lytte til karene via det analoge FM-nettet. P13 sendes kun på digitale plattformer, altså DAB+, internett, mobil og digital-tv.

Mange utelukkes

Ifølge den siste Digitalradioundersøkelsen oppgir 45 prosent av norske husstander å ha minst én DAB-radio. 12% av husstandene oppgir å ha bil med DAB-radio. Dermed mangler over halvparten av husstandene et radioapparat som kan ta imot P13.

Radioresepsjonens Facebook-side har flere skuffede lyttere luftet sin frustrasjon.

«Grr hva skal vi høre på til trening da. Har dab hjemme men hjelper jo lite i bilen», skriver en.

«Liker ikke. Har ikkje dab i lastebiln, & det finnes nesten ikke signal», klager en annen.

– Tydelig signal

Radiosjef i NRK, Marius Lillelien, er imidlertid ikke redd for Radioresepsjonens lyttertall.

– For Radioresepsjonen har den digitale lyttingen alltid vært veldig sentral. Det er blant annet Norges suverent største podcast, sier Lillelien til TV 2.

– Men det er ingen tvil om at det riksdekkende FM-nettet slukkes enten i 2017 eller i 2019. Når et av Norges mest populære programmer går over til DAB, er det et tydelig signal om at fremtiden allerede er her, fortsetter han.

Han peker på at selv om mange ikke har skaffet seg DAB-radio, har de fleste tilgang til en PC eller mobiltelefon og dermed har tilgang til programmet.

– Hvorfor flytter dere programmet?

– For det første er P3 en ung kanal som skal komme opp med nye navn. Radioresepsjonen var selv klare for å bli voksne etter mange år i P3. Det var et naturlig steg videre. For det andre innebærer dette en styrking av det digitale tilbudet og de nye kanalene, som er viktig for oss, sier Lillelien.

Juridisk seniorrådgiver i Medietilsynet, Line Langnes, sier til TV 2 at NRK er pålagt å informere om overgangen til digitalradio på alle sine plattformer.

– NRK har full anledning til å flytte programmer fra FM til DAB. Dette er redaksjonelle vurderinger som Medietilsynet ikke skal blande seg borti, sier Langnes.

Har vurdert Alltid Klassisk

Bjarte Tjøstheim kommenterer overgangen i kjent stil overfor nettstedet radio.no. Han sier han på grunn av sin voldsomme alder har vært mentalt på vei ut av kanalen en god stund.

– Har personlig vurdert P1, P2, Alltid Klassisk, Alltid Nyheter, Alltid Være Hjemme Grunnet Sykdom, men så dukket endelig P13 opp. Hurra! Nå kan vi kanskje spille Genesis og Steely Dan i Radioresepsjonen, sier Bjarte Tjøstheim.