SKJULTE FORMUER: Skattedirektør Hans Christian Holte sier skatteparadisene blir mer åpne, noe som får personer med skjulte formuer til å melde seg. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SKJULTE FORMUER: Skattedirektør Hans Christian Holte sier skatteparadisene blir mer åpne, noe som får personer med skjulte formuer til å melde seg. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Kryper til korset med hemmelige formuer

En hemmelig konto i Sveits er ikke det den en gang var.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere melder seg for Skatteetaten med skjulte formuer.

I første halvår i år meldte 153 personer fra om skjult formue og inntekt, som de tidligere ikke har oppgitt til beskatning. Dette er en økning på 35 prosent fra første halvår i 2013.

– Hovedårsaken til at stadig flere ønsker å gjøre opp for seg er at de tradisjonelle skatteparadisene har blitt mindre lukket. For ti år siden hadde vi aldri trodd at vi ville kommet dit vi er i dag med tanke på skatteparadisenes åpenhet og vår tilgang til opplysninger, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Frivillig retting

I henhold til ordningen med frivillig retting, kan personer på eget initiativ melde fra til skattekontoret om skjulte verdier i utlandet eller i Norge, og slippe å betale tilleggsskatt på opptil 60 prosent.

Man må likevel betale inntekts- og formuesskatt på de beløpene som er unndratt, i tillegg til renter.

Sveits mest populært

Nordmenn som skjuler penger i utlandet har hovedsakelig pengene i Europa. Sveits er fortsatt mest populært.

– De siste par årene har Skatteetaten fått betydelig mer og bedre informasjon fra Sveits når vi har henvendt oss om konkrete saker. Vi har også begynt å få rask og god informasjon fra land som vi tidligere ikke har fått informasjon fra, som for eksempel Seychellene, sier Holte.

Norge har fått avtaler om informasjonsutveksling med nesten alle de såkalte skatteparadisene.

Skatteamnestisakene gjelder ofte penger som har vært skjult over flere år, og man må betale skatt for opptil ti år tilbake. I første halvår i år ble det gitt skatteamnesti til 100 personer. De nye sakene er ikke ferdigbehandlet, slik at dette primært er personer som har bedt om skatteamnesti tidligere.