Thor Hushovd (t.v.) ble hedret av statsminister Erna Solberg etter fjerde og siste etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Tromsø søndag. Hushovd syklet sitt siste proffritt i Norge.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Thor Hushovd (t.v.) ble hedret av statsminister Erna Solberg etter fjerde og siste etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Tromsø søndag. Hushovd syklet sitt siste proffritt i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er bare å bøye seg i støvet

Thor Hushovd ble hyllet i Tromsø.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Tromsø (TV 2): Heiaropene ljomet utover Tromsø da Thor Hushovd (36) entret scenen for å få sin velfortjente hyllest etter søndagens Arctic Race. Rittet markerer slutten på en strålende karriere for den abdiserende sykkelkongen.

– En fantastisk reise
Selv om flere ritt venter før sesongslutt, har Hushovd kjørt sin siste konkurranse på norsk jord. 36-åringen var tydelig preget etter nederlaget for arvtakeren Alexander Kristoff da han møtte pressen etter målgang. De varme ordene og engasjementet for Arctic Race var likevel ikke langt unna etter folkefesten i Tromsøs gater.

– Det var kjempegøy. Det var en fantastisk opplevelse. Rundt Kvaløya var en fantastisk reise. Halve feltet kom bort til meg og skrøyt av området og naturen, sier Hushovd til TV 2.

Folk hyllet nesten Hushovd om kapp i Tromsø-solen søndag kveld. Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i Norges Cykleforbund, Bjørn Sætre, takket Hushovd for hans bidrag til norsk sykkelsport med hver sin tale på podiet.

– Bare å bøye seg i støvet
Hushovds overmann, Katjusjas Kristoff, brukte også anledningen til å takke forbildet.

– Hva kan man si? Det er bare å bøye seg i støvet. Han var jo mitt store idol da jeg var yngre. Han er egentlig fortsatt det. Jeg husker det var stort å være med på VM-laget da han vant. Det er et av de beste minnene jeg har hatt med landslaget, sier Kristoff til TV 2.

– Han har gjort utrolig mye for norsk sykkelsport. Han hadde kanskje fortjent å vinne i dag, men dessverre var jeg med.

Stolt ambassadør
Arctic Race brøt nye grenser i årets utgave da rytterne tok turen hele veien til Nordkapp. Som ambassadør har Hushovd vært en viktig brikke i rittets startfase. Han omtaler stemningen i Nord-Norge under rittet som helt spesiell - en helt annen stemning enn den han har møtt på sine mange år på sykkelsetet rundt i verden.

– Jeg stolt av å være ambassadør for rittet. Det er et flott arrangement. Å være her i nord med de entusiastiske folkene som stiller opp slik de gjør, det er helt fantastisk. Det gjør at det er enda lettere og gøyere å være ambassadør, sier Hushovd.

Med "Vikingtrøyen" på skuldrene fikk Hushovd se en hyllest av seg selv på storskjerm fra podieplass i Tromsø. Etter noen takkende ord var det hele over:

– Takk for støtte i alle år. Takk for meg, avsluttet Hushovd. 

PS: Søndag ble det også kjent at Rema 1000 og Hushovd har inngått et samarbeid. Hushovd skal jobbe sammen med matvaregiganten de to kommende årene.