Børre Knudsen er død

Prest og abortmotstander Børre Knudsen døde søndag, 76 år gammel, melder avisen Dagen.

BØRRE KNUDSEN (1937 - 2014): Abort-motstandere demonstrerer i Oslo i anledning av at det er 20 år siden abortloven ble vedtatt. Her prest Børre Knudsen i prestekjole, med krusifiks og rose.
Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix
BØRRE KNUDSEN (1937 - 2014): Abort-motstandere demonstrerer i Oslo i anledning av at det er 20 år siden abortloven ble vedtatt. Her prest Børre Knudsen i prestekjole, med krusifiks og rose. Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix

Knudsen sovnet stille inn i sitt hjem i Meistervik søndag morgen, opplyser prest Olav Berg Lyngmo til avisen.

Børre Arnold Knudsen var født i Vennesla i 1937. Han var en av Norges mest markante abortmotstandere, og brukte til dels kontroversielle metoder for å fremme sitt syn. 

Børre Knudsen ble ordinert som prest i 1966. Høyesterett fradømte i 1983 Børre Knudsen sogneprestembete i Balsfjord kommune. Han fikk da beholde sine presterettigheter og fortsatte som prest i det selvproklamerte Strandebarm prosti.

Sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino ble avsatt etter at han i 1997 brukte Kautokeino kirke til å vigsle Knudsen til biskop av Strandebarm prosti av Den norske kirke i eksil.

I 2001 besluttet biskopen i Nord-Hålogaland å frata Knudsen retten til å være prest.

Knudsen var så markant i sin gjerning og kamp for konservative kristne verdier at det er skrevet flere bøker om ham.

Det ble også laget en dokumentarfilm om ham som hadde premiere i mars i år. Børre Knudsen og hans kone Ragnhild Knudsen medvirket i filmen med navn «En prest og en plage», regissert av Fridtjof Kjæreng. 

Mer innhold fra TV 2