BØRRE KNUDSEN (1937 - 2014): Abort-motstandere demonstrerer i Oslo i anledning av at det er 20 år siden abortloven ble vedtatt. Her prest Børre Knudsen i prestekjole, med krusifiks og rose.
Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix
BØRRE KNUDSEN (1937 - 2014): Abort-motstandere demonstrerer i Oslo i anledning av at det er 20 år siden abortloven ble vedtatt. Her prest Børre Knudsen i prestekjole, med krusifiks og rose. Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix

Børre Knudsen er død

Prest og abortmotstander Børre Knudsen døde søndag, 76 år gammel, melder avisen Dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knudsen sovnet stille inn i sitt hjem i Meistervik søndag morgen, opplyser prest Olav Berg Lyngmo til avisen.

Børre Arnold Knudsen var født i Vennesla i 1937. Han var en av Norges mest markante abortmotstandere, og brukte til dels kontroversielle metoder for å fremme sitt syn. 

Børre Knudsen ble ordinert som prest i 1966. Høyesterett fradømte i 1983 Børre Knudsen sogneprestembete i Balsfjord kommune. Han fikk da beholde sine presterettigheter og fortsatte som prest i det selvproklamerte Strandebarm prosti.

Sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino ble avsatt etter at han i 1997 brukte Kautokeino kirke til å vigsle Knudsen til biskop av Strandebarm prosti av Den norske kirke i eksil.

I 2001 besluttet biskopen i Nord-Hålogaland å frata Knudsen retten til å være prest.

Knudsen var så markant i sin gjerning og kamp for konservative kristne verdier at det er skrevet flere bøker om ham.

Det ble også laget en dokumentarfilm om ham som hadde premiere i mars i år. Børre Knudsen og hans kone Ragnhild Knudsen medvirket i filmen med navn «En prest og en plage», regissert av Fridtjof Kjæreng.