BLIR NOK VÆRENDE I FRANKRIKE: Vegard Stake Laengen er åpen for å flytte på seg dersom noen er interessert, men han er innstilt på å bli værende i Bretagne-Seche Environnement også neste sesong. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLIR NOK VÆRENDE I FRANKRIKE: Vegard Stake Laengen er åpen for å flytte på seg dersom noen er interessert, men han er innstilt på å bli værende i Bretagne-Seche Environnement også neste sesong. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Stake Laengen: - Ser ut til at jeg blir værende i Bretagne

Nordmannen har ristet av seg skuffelsene og håper å imponere i høstsesongen.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Kvænangsfjellet/Tromsø (TV 2): Optimismen er tilbake hos Vegard Stake Laengen (25) etter gode resultater i Arctic Race. 

– Det er en opptur at jeg nå er stabilt med i topp ti. Det er en stund siden jeg har vært der oppe, sier Stake Laenen til TV 2 etter å ha kommet seg i mål til en åttendeplass på klatringen opp til Kvænangsfjellet.

– Kontrakt er motivasjonen
Han er nummer to i ungdomskonkurransen og har kommet seg over nedturene som har preget ham denne sesongen. 

– Jeg har gjort treningsarbeidet mitt gjennom hele sesongen og vært på hugget. Jeg fikk selvsagt en stor nedtur i vår. Det var hardt for hodet å komme gjennom den. Så begynte jeg å komme meg frem til Tour de France, men det var et kappløp som jeg ikke rakk. Jeg kom for sent i form, sier Stake Laengen.

– Nå er det litt dette med kontrakt for neste sesong som er motivasjonen. Jeg pleier alltid å prestere bra i august og september. Nå ser jeg frem mot resten av sesongen, og jeg håper at jeg kan toppe det med en seier i høst.

Åpner for å bli værende
Kontrakten til 25-åringen med det franske pro-kontinentallaget Bretagne-Séché Environnement går ut etter denne sesongen. Stake Laengen har uttalt tidligere at han er åpen for en overgang tilbake til gamlelaget Joker - der skal satsingen oppjusteres ytterligere fra neste sesong av.

Men han er likevel åpen for å bli værende i det franske laget.

– Det er klart at man alltid ser litt etter andre muligheter, sier Stake Laengen

– Samtidig vet jeg at det er vanskelig å bytte lag dersom du er en rytter uten mange resultater. Da er det enklere å fortsette i samme lag. Laget vet hvem du er og du kan gjøre en god jobb som hjelperytter. Det er alltid lettere å bli værende. Sånn som det ser ut nå, så tror jeg at jeg fortsetter i Bretagne neste år.

– Kan ikke planlegge toppform
Stake Laengen og argentineren Eduardo Sepulveda er de eneste ikke-franske rytterne på laget. Nordmannen innrømmer at det til tider er krevende å være utenlandsk på et lag der det meste foregår på fransk. 

– Det er en annen kultur - det er ikke så forutsigbart. Man kan ikke planlegge toppform. Jeg hadde håpet at man hadde litt mer forutsigbare planer med tanke på trening og ritt. Det er litt sånn det er i Bretagne - de tar en uke av gangen. Det er noe av det jeg er misfornøyd med, sier Stake Laengen.

– Men selv om jeg sliter litt med fransken, så kommer jeg overraskende godt overens med lagkameratene og støtteapparatet. Jeg blir tatt godt vare på av den gjengen. Så det er fordeler og ulemper.

Drømmer fremdeles om Tour de France
25-åringens rittplan for høsten er ennå ikke spikret, men oppløftende er det at godformen er i anmarsj. Forholdet til lagledelsen er ikke blitt dårlig etter det sure Tour de France-avslaget - selv om Stake Laengen var sterkt uenig med de franske sjefene.

– Med et såpass regionalt lag som Bretagne: De går inn med mye penger, og da er det lettere å sette de lokale rytterne foran. Det er jo ikke så mange som er fra Bretagne, men det er også en del fra andre steder i Frankrike. De mente vel at det var lettere å ha et 100 prosent fransk lag i Touren, sier Stake Laengen.

Dersom nordmannens spådom blir realitet, at han blir værende hos Bretagne-laget, har han fått beskjed om at Tour de France-deltakelse er innenfor rekkevidde. 

– Jeg har hatt en god tone med laget. De sier at dersom jeg er god nok, så skal jeg få kjøre Tour de France i fremtiden. Jeg så jo det i fjor. Da fikk jeg kjørt Dauphiné med laget. Det gjelder å vise seg frem, men i våres uteble jo resultatene lenge. Når andre franskmenn presterer, så er det ikke lett å gå forbi dem, konstaterer Stake Laengen.

– Jeg holder selvsagt øynene åpne dersom det er noen andre lag som skulle være interessert, men foreløpig er det ikke det. Sånn sett ser jeg for meg at jeg blir i Bretagne neste år.