– De slutter seg til oss i et svært avgjørende øyeblikk, sier separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko om støtten fra Russland. Foto: Skjermdump fra YouTube
– De slutter seg til oss i et svært avgjørende øyeblikk, sier separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko om støtten fra Russland. Foto: Skjermdump fra YouTube

Ukrainsk opprørsleder skryter av støtten fra Russland

Et ukrainsk jagerfly ble skutt ned av separatister søndag, ifølge ukrainske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av separatistlederne i Øst-Ukraina hevder at Russland har forsynt ham med 1.200 veltrente soldater og 150 pansrede kjøretøy, blant dem 30 stridsvogner.

Separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko, som er «statsminister» i den selvproklamerte Folkerepublikken Donetsk, sier dette i en video som ble lagt ut på YouTube fredag.

Soldatene har ifølge Zakhartsjenko mottatt fire måneders trening i Russland og kan gi krigen mot de ukrainske regjeringsstyrkene en ny vending. 

– De slutter seg til oss i et svært avgjørende øyeblikk, sier han i opptaket.

Vestlige land har lenge anklaget Russland for å støtte separatistene i Øst-Ukraina med våpen, penger og personell, noe ledelsen i Kreml benekter.

Zakhartsjenko overtok som «statsminister i Folkerepublikken Donetsk i forrige uke, etter russeren Aleksandr Borodaj.

– Destabiliserer situasjonen

Ifølge Zakhartsjenko befinner de russiske panservognene seg nå i grenseområdet, men det er uklart om de er på russisk eller ukrainsk side av grensa.

Fredag sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at russiske styrker natten i forveien hadde krenket den ukrainske grensen. 

– Det er et klart bevis på at russerne stadig destabiliserer situasjonen i Øst-Ukraina, sa NATO-sjefen etter et møte med den danske forsvarsministeren.

– Russiske rakettsystemer sendt inn

Russiske militærkjøretøy lastet med bakke-til-luft-rakettsystemet BUK ble observert søndag i Rostov-regionen. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/NTB scanpix
Russiske militærkjøretøy lastet med bakke-til-luft-rakettsystemet BUK ble observert søndag i Rostov-regionen. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/NTB scanpix

Mer militært utstyr fra Russland, deriblant tre rakettsystemer, er sendt inn i Øst-Ukraina, hevder en ukrainsk militærtalsmann.

Ifølge militærtalsmannen har myndighetene i Kiev fått informasjon om at det er observert at tre Grad-raketter med utskytningsramper og annet utstyr har krysset grensen.

Russiske droner har også krenket ukrainsk luftrom minst ti ganger det siste døgnet, opplyser talsmannen.

Samtidig opplyser det ukrainske militæret at deres styrker søndag tok kontroll over en politistasjon i den opprørskontrollerte byen Luhansk og heist det ukrainske flagget over bygningen.

Før helgen meldte to britiske aviser at russiske panservogner har rullet over grensa til Øst-Ukraina. Ukraina frykter at den russiske nødhjelpen inneholder våpen og annet militært utstyr, og krevde å inspisere lasten.

Får ikke inspisere

Representanter fra Røde Kors ventet søndag formiddag på å slippe til for å inspisere lasten i den russiske nødhjelpskolonnen som står like ved grensen til Ukraina.

– Våre utsendinger er ved kolonnen. De har ennå ikke fått inspisert innholdet men står bare og ser på kolonnen, iser Vivtoria Zotikova, talskvinne for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Moskva, søndag formiddag.

Ifølge Zotikova ble det lørdag enighet mellom partene om hvordan inspeksjonen skulle foregå.

– Men inspeksjonen har ennå ikke kommet i gang. Og jeg tviler på at det vil skje søndag, sier hun.

Ukrainske og russiske myndigheter har i flere dager kranglet om kolonnen, som består av 280 lastebiler lastet med humanitær hjelp, hovedsakelig mat, medisiner og aggregatutstyr. Nødhjelpen skal etter planen sendes til Luhansk-regionen.

Ukrainsk jagerfly skutt ned

Et ukrainsk jagerfly er skutt ned av prorussiske separatister over Øst-Ukraina, opplyser myndighetene i Kiev søndag. 

Flyet, et Mig-29 jagerfly, ble skutt ned i Luhansk-regionen natt til søndag. Ifølge talsmannen klarte flygeren å skyte seg ut.

– Han ble funnet etter en leteaksjon og er i sikkerhet, opplyser talsmann Oleksij Dmitrasjivskij.

De prorussiske separatistene i Luhansk har ikke kommentert saken.

(NTB/TV 2)