– 312 yezidier massakrert i landsby i Nord-Irak

Ifølge kilder Sky News har snakket med, er flere hundre mennesker drept i landsbyen Kojo hvor 80 personer ble drept fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IS-terroristene har drept 400 yezidier de to siste dagene, og tatt hele familier til fange, hevder kilder i Peshmerga-ledelsen til Sky News.

Ifølge den britiske nyhetsgiganten hadde mange av de drepte allerede flyktet fra Den islamske stat (IS).

Familier fraktes til IS-kontrollert by

Kvinner og barn skal være tatt til fange og fraktet til Tal Afar som ligger i nærheten av den IS-kontrollerte storbyen Mosul.

– Vi klarte å ta oss fram til Kojo hvor innbyggerne var under angrep, men vi kom for sent, sier yezidi-kriger, Mohsen Tawwal til AFP.

Han fortalte at det lå døde kropper overalt. De klarte bare å få to personer ut fra byen i live.

– Alle andre var drept, sa han. 

Tusenvis av mennesker fra minoritetsgruppen Yezidi har flyktet fra hjemmene sine. 

Drap og tortur

500 yezidier skal så langt ha blitt massakrert. Det er rapporter om at folk har blitt levende begravd. Kvinner og barn er blant ofrene. 

Det er også meldt at 1500 unge kvinner er tatt som sexslaver av IS og barn ned i sju år blir tvangsgiftet. 

Yezidi-minoriteten er en liten gruppe, på rundt 500.000 mennesker, som holder til i området nord i Irak. Den viktigste byen deres har vært Sinjar, som nå er under IS-terroristenes kontroll.

Gruppen har sitt eget språk og sin egen religion som faller utenfor det som regnes innenfor koranens bøker. De er derfor enda mer ansett som enda mer frafalne og utsatt for overgrep av de ekstremistiske sunnimuslimske krigerne i IS. 

Amerikansk luftangrep

Amerikanske styrker har bombet mål like ved den store demningen i Mosul i Nord-Irak, som er under IS' kontroll, melder CNN.

Angrepet ble gjennomført tidlig lørdag morgen i samarbeid med irakiske og kurdiske styrker, opplyser øyenvitner til det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Kurdere vinner fram

Lørdag ettermiddag ble det meldt at kurdiske styrker hadde fått kontroll over området.

– Den kurdiske peshmerga-styrken har, med flystøtte fra USA, tatt tilbake kontroll over den østlige siden av damområdet, sier major Abdelrahman Korini til AFP.

Titusener fra minoritetsgruppen Yezidiene har flyktet fra hjemmene sine. Dette bildet er fra 11. august. Foto: Reuters
Titusener fra minoritetsgruppen Yezidiene har flyktet fra hjemmene sine. Dette bildet er fra 11. august. Foto: Reuters

CNN opplyser at TV-stasjonen har fått bekreftet at amerikanske og irakiske styrker lørdag morgen skulle begynne en operasjon for å forsøke å gjenvinne kontrollen over den viktige demningen, som er den største i Irak.

Angrepet begynte med luftangrep mot stillinger som IS har like ved demningen.

Håp om samarbeid

Iraks statsminister Nusli al-Maliki trakk seg tidligere i uka. Håpet er nå at irakiske styrker vil samarbeide med Peshmerga-styrkene om å slå IS tilbake.

Peshmerga er en godt organisert kurder-millitits. Det er denne gruppen som sterkest har klart å stå imot IS som har stormet fram i Irak de siste par månedene. 

EU-land støtter planen om å levere våpen til kurderstyrken i kampen mot terroristene.