STAKER UT KURSEN: Simen Østensen fikk en smått sensasjonell start på karrieren. Nå håper han at han er tilbake på rett sport igjen - syv år etter gjennombruddet. Foto: Magnus Krogsæter Aarre.
STAKER UT KURSEN: Simen Østensen fikk en smått sensasjonell start på karrieren. Nå håper han at han er tilbake på rett sport igjen - syv år etter gjennombruddet. Foto: Magnus Krogsæter Aarre.

– Hadde jeg visst hva som gikk galt, hadde jeg gjort noe med det

22 år gammel ble Simen Østensen nummer tre i Tour de Ski. Så forsvant han.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Trondheim (TV 2): Noen dager etter at 2006 hadde blitt til 2007, var den aller første utgaven av Tour de Ski historie.

Verdens beste skiløper på den tiden, Tobias Angerer, hadde vunnet, og Simen Østensen, på den tiden et ubeskrevet blad for alle andre enn de aller mest innvidde, ble nummer tre - plassen foran en ikke helt ukjent Petter Northug. 

– Vet ikke hva som gikk galt
Siden den gang har karrierene til Østensen og Northug gått i kontrasterende retninger. Mens Northug har blitt selve ansiktet på langrennsporten i Norge, har Østensen hatt en betydelig mindre profilert og seiersrik karriere.

Etter flere sterke prestasjoner for Team Centric de siste årene er Østensen tilbake på landslaget, og 30-åringen viste under Toppidrettsveka at han etter all sannsynlighet blir å regne med når sesongen stakes i gang. 

Målet er dog ikke bare å bli regnet med. Fordums storhet, formen han var i under den aller første utgaven av Tour de Ski, er det han håper å finne tilbake til.

– Ja, målet er jo helt klart å komme tilbake på det nivået jeg hadde da. Det var en av grunnene til at jeg byttet til landslaget – å kunne nærme meg toppen i verdenscupen igjen. Det er målet for sesongen, forteller han til tv2.no.

– Men hva skjedde egentlig etter det store gjennombruddet? Hvorfor har du ikke hatt den utviklingen mange kanskje hadde sett for seg?

– Det er vanskelig å si. Jeg har hatt litt trøbbel med sykdom på feil tidspunkt og kanskje presset kroppen litt hardt i forbindelse med sykdom. Det satte meg litt tilbake. Jeg var kanskje ikke overtrent, men jeg var i alle fall feiltrent. Jeg har overbelastet kroppen. Men jeg har ikke noe veldig klart svar på akkurat hva som har gått galt. Hadde jeg visst hva som gikk galt, hadde jeg kanskje forsøkt å gjort noe med det før. Men nå føler jeg at jeg i alle fall at jeg er på vei tilbake.

I bryllup til «Pølsa»
En snarlig retur til Tour de Ski ser han dog ikke for seg - til det er VM i Falun for viktig.

– Jeg satser både mot verdenscupen og VM. Det hadde vært veldig morsomt å kjempe om medaljer i Falun. Da er det først og fremst femmila som er hovedmålet mitt, forteller han.

– Hva vil du være fornøyd med i etterkant av VM? «Bare» en medalje, eller den gjeveste medaljen av alle?

– For min del hadde en medalje vært stort. Men er man god nok for medalje, har man jo også sjansen på gull, da... Tour de Ski? Nei, i første omgang blir det verdenscup som gjelder, sier seiersherren fra 15 kilometer klassisk i NM i vinter. 

Triumfatoren fra Toppidrettsveka 2013 klarte ikke å forsvare tittelen sin i år, men han er likevel langt fra bekymret etter en vellykket treningssommer.

– Sommeren har vært veldig bra. Jeg har fått trent det jeg skal og har vært syk – og skadefri. Men bortsett fra trening har det ikke blitt de veldig store sprellene - det har jo vært en fantastisk sommer i Norge. Jeg har vært litt på hytta i Tjøme, og jeg var jo i bryllupet til «Pølsa». Det var et veldig bra bryllup – veldig trivelig. Mye kjente og hyggelige folk, så det var veldig bra. Men det blir jo mye trening på sommeren, det blir jo det.

Overgangen fra privatlag til landslag har gått uproblematisk for deg, men de store forskjellene har han ikke merket.

– Treningsmessig er det ikke noen stor forskjell. Det er et litt annet opplegg – samlingene er annerledes i forhold til at det er mer rettet mot World Cup-langrenn, i forhold til hva det var i fjor, men treningsbiten er jo ikke forandret så mye. Det er et veldig bra sportslig opplegg. Jeg trives veldig bra - det er jo moro å trene med verdens beste skiløpere, forteller han.