FÅR IKKE GÅ I FRED: Bildet er hentet fra videoklippet hvor vi får se TV 2s reporter som vandrer gjennom Oslo. Hun får ikke gå i fred. Foto: TV 2
FÅR IKKE GÅ I FRED: Bildet er hentet fra videoklippet hvor vi får se TV 2s reporter som vandrer gjennom Oslo. Hun får ikke gå i fred. Foto: TV 2

«Det handler ikke om «alle menn trakasserer» Det handler om at alle kvinner opplever det»

Etter TV 2s reportasje om gatetrakassering har svært mange delt sine opplevelser med #ikkegreit. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag tok TV 2 opp et problem så godt som alle kvinner kjenner til. Nemlig uønskede tilrop, seksuelt ladde meldinger og andre ubehagelige tilnærmelser når man går på gata.

Se vår hovedreportasje om gatetrakassering her.

TV 2s skjulte videoopptak viste det veldig mange har følt på kroppen, og svært mange av tilbakemeldingene i sosiale medier går på at dette er noe de kjenner seg igjen i. 

Debatten lot heller ikke vente på seg. Bare sekunder etter at reportasjen hadde blitt sendt, tikket de første reaksjonene inn. Både på Twitter og på TV 2 Nyhetenes facebookside ble hashtaggen #ikkegreit, brukt flittig, blant annet av politileder i Oslo Grete Lien Metlid og Arbeiderparti-politiker Libe Rieber-Mohn.

@SeherAydar skriver: «Nesten alle kvinner jeg kjenner har opplevd trakassering. Det er #ikkegreit. Respekt kvinner, stopp trakassering.»

Det blir påpekt fra flere at ikke alle menn driver trakassering, men @UhStine skriver:

«Det handler da vel virkelig ikke om "ikke alle menn", det handler om at "alle kvinner" opplever dette. #ikkegreit»

«Absolutt #ikkegreit Viktig å vise fram gatetrakassering av kvinner. Hva kan vi gjøre?», skriver @ESellevold

«Viktig av @tv2nyhetene med fokus på trakassering kvinner møter i det offentlige rom. Det er faen #ikkegreit», skriver politibetjent og analytiker i Oslo politidistrikt.

Noen mener denne type gatetrakassering er så vanlig at man bare må godta at det skjer, og lære seg å ignorere det. Andre blir i tvil om hvor skillet går mellom et spontant kompliment og trakassering, mens det overveldende flertallet gir klar melding ut: Gatetrakassering er IKKE GREIT.

Også mange menn engasjerer seg. «Respekter kvinner som de skulle være din mor, søster eller ditt eget datter! Kvinner fortjener respekt hver dag, og ikke bare engang i året» skriver en ung mann.

Noen menn skriver at de også føler seg trakassert. Det kan være av pågående prostituerte, eller overstadig berusede jenter på utesteder.

«Når nattens mørke faller på og jeg skal hjem fra byen er kvinnfolka der som klegg og skal klenge seg på. Både de single og de med giftering» skriver en mann.

Noen også valgt å dele egne opplevelser knyttet til trakassering, både på Facebook og Twitter:

«Dessverre skjer ikke dette kun når folk er fulle og på kvelden, men også på dagtid når flere er på jobb.», skriver en kvinne.

«Jeg satt og så innslaget på nyhetene sammen med min mor som er 91 år, og hennes melding var klar. Sånn har enkelte mannfolk alltid vært. Og da snakker hun om etnisk norske menn. Ingen må ta på skylapper og tro dette er et innvandrer-problem. Da kan vi ikke gjøre noe med det», skriver en mann.