Aksel Hennie tar med seg prisen for beste mannlige skuespiller hjem. Foto: Scanpix.
Aksel Hennie tar med seg prisen for beste mannlige skuespiller hjem. Foto: Scanpix.

Her er Amanda-prisvinnerne

(HAUGESUND/TV 2): «Blind» og «Tusen ganger god natt» ble som spådd kveldens store Amandapris-vinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag gikk den årlige norske Amanda-prisutdeligen av stabelen i Haugesund. Den norske filmbransjen kom fra nært og fjernt for å overvære kåringen av de største filmene i filmåret som har vært i Maritim Hall i Haugesund.

Akkurat som spådd ble det prisdryss til filmene «Tusen ganger god natt» og «Blind», som hver stilte med syv nominasjoner. 

De gjeve prisene for beste kvinnelige og mannlige skuespillere gikk til Ellen Dorrit Petersen for hennes tolkning av en blind kvinne i filmen «Blind», og Aksel Hennies rolle i filmen «Pionér», som handler om det norske eventyrets tidlige og dramatiske fase. I tillegg fikk Elsa Lystad den store æresprisen for sin innsats som skuespiller over årenes løp.

Takket sin avdøde bror

Et av kveldens høydepunkter var da en rørt Aksel Hennie takket sin avdøde bror da han mottok Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle.

– Da jeg fikk manuset hadde jeg en bror, og da jeg bestemte meg for å gjøre den hadde jeg ikke det. Historien er lik det jeg opplevde, sa han.

Til tross for at det har vært tøft for skuespilleren, sier han at han har det bra nå.

– Jeg er på et veldig, veldig godt sted i livet akkurat nå, sier Aksel Hennie til TV 2 etter at han mottok prisen.

Stolt av å være norsk

– Jeg elsker det norske publikumet, og jeg er utrolig stolt av å tilhøre den norske filmbransjen. Det er så mange gode skuespillere og regissører her.

– Man er alltid supernervøs. Man er ikke skrudd sammen sånn at man tror at man skal vinne en Amanda. Men så ble det meg, da. Noen tenker at priser ikke er viktige, men for meg er det en gjentagende inspirasjon til å fortsette, sier han.

– Du sikter ikke bare mot Oscar nå?

– Akkurat nå er denne dama her den vakreste i verden, sier Aksel og holder opp Amanda-statuetten.

Ellen Dorrit Petersen beste kvinnelige skuespiller

For Ellen Dorrit Petersen var «Blind» en helt spesiell film. Før hun fikk rollen som den blinde kvinnen i Eskil Vogts drama, begynte hun nemlig å tvile på sin framtid som heltidsskuespiller. 

– Jeg ofret mye i mange år for jobben min og man jobber voldsomt mye som skuespiller uten at det alltid gir deg de rollene man vil ha. Jeg vurderte å skaffe meg en deltidsjobb for å få endene til å møtes, sa hun til TV 2 tidligere lørdag.

Gledesstrålende klamret hun seg til Amandastatuetten, prisen som bekrefter at Petersen har gjort et riktig valg ved å fortsette som skuespiller.

– Dette hadde jeg ikke trodd. Jeg er veldig stolt akkurat nå. Dette betyr teit mye. Jeg vet ikke om det hadde betydd så mye hvis jeg ikke hadde vunnet, men dette er prikken over i'en på den utrolige reisen vi har hatt med «Blind», forteller hun.

Erik Poppe langet ut mot den blå regjeringen


Erik Poppes delvis selvbiografiske film «Tusen ganger god natt» stakk av med den aller største prisen og ble årets beste film. Til tross for at han fikk prisen utdelt av kulturminister Thorild Widvey, passet han på å få sagt i sin takketale at filmen ble laget på den forrige regjeringens budsjett 

– Denne filmen er laget på den forrige regjeringens kulturbudsjett. Husk det! sier han med et nikk i retning av Widvey.

Etter sending uttrykker han til TV 2 at han lurer på om han kanskje var litt hard mot kulturministeren. 

– Jeg lurer på om jeg kanskje tok kulturministeren litt hardt i svingen. Men litt må man vel tåle? Det har hun godt av. Nå har vi en utfordring, vi har mistet mye penger, og det vil publikum merke. Skal jeg si noe eller ikke, tenkte jeg. Jeg bestemte meg for at jeg måtte si noe, sier Poppe.

– Det var fantastisk å vinne, og nå blir det deilig å løsne litt på snippen og feire!

Og feiring blir det, på Maritim Hall i Haugesund blir det filmfest til langt ut i de sene nattetimer natt til søndag.