Dyrene i Gaza er innesperret i skuddlinjen

Al Bisan Zoo var et yndet fristed for palestinerne på Gazastripen. De dyrene som ennå lever vandrer rundt i møkk og døde dyr som ligger og råtner i burene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Løvene sitter sløve i skyggen i den ødelagte innhegningen i den zoologiske hagen i Gaza by. Like i nærheten ligger tolv døde apekatter og råtner.

Apatiske og råtnende dyr

Dyrene ble fanget i kryssilden i kampene mellom Israelske soldater og Hamas, og hadde ikke noe sted å flykte. 

En fotograf fra AFP møtte dyrepasser Farid al-Hissi som viste ham rundt. Inntrykket er forråtnelse og lidelse.

I ett bur er det en pelikan dekket med fluer. Den ligger halvdød over en and. I et annet hjørne ligger en liten krokodille ved siden av en død stork. En bavian sitter og stirrer på en død inntørket kamerat. Stanken er nesten uutholdelig.

Burene er ikke vasket på flere uker. 

– Som om de er i fengsel

– Før krigen var dette et grønt og fint område, forteller al-Hissi. Han elsker dyrene, og å se parken slik opprører ham veldig.

– Du kan se at burene til dyrene er svært ødelagt. Det er så trist. Det er som de er i fengsel nå, sier han. 

Iraelske styrker angrep parken fordi de hadde fått tips om at raketter ble skutt opp derfra. Både al-Hissi og direktøren, Shadi Hamad, benekter dette på det sterkeste. De sier det var totalt forbudt å bringe noen form for våpen inn i parken. 

Dyrehagen ble bygget av Hamas som et fristed for familier i 2008. Gaza var da rystet etter tre uker med israelske angrep, og 1400 palestinske liv var gått tapt. Alle dyrene er smuglet inn i Gaza gjennom smuglertunnelene.

Forsiktig håp om våpenhvile

Israel og Hamas vil starte de indirekte forhandlingene om en permanent våpenhvile søndag, ifølge den palestinske delegasjonen.

Lørdag var det rolig på Gazastripen og det virket som at den midlertidige våpenhvilen, som varer fram til natt til tirsdag.

– Vi har store forventninger om å nå en avtale om en permanent våpenhvile snart, før våpenhvilen utløper, kanskje til og med veldig raskt, sa lederen av den palestinske delegasjonen Azzam al-Ahmed lørdag og legger til at det er forsiktig optimisme om å få på plass en varig våpenhvile.

Den palestinske delegasjonen understreket likevel at en avtale kun ville nås dersom Israel aksepterer alle kravene den palestinske delegasjonen har lagt fram.

Den israelske delegasjonen har på sin side ikke ønsket å kommentere forhandlingene.

Trener grensestyrker

Fredag besluttet EU å utvide politistyrken i grensebyen Rafah, trene palestinsk grensepoliti- og personell, i tillegg til å overvåke leveranser av materiell som kan bidra til å bygge opp Gazastripen.

1960 palestinere er drept, de fleste av dem sivile, og mange hundre barn. 67 israelere er drept. De aller fleste soldater som deltok i bakkeangrepene inne i Gaza.