En yazidi-kvinne i Bajid Kandala-leiren ved elven Tigris. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/NTB scanpix
En yazidi-kvinne i Bajid Kandala-leiren ved elven Tigris. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/NTB scanpix

Over 100 massakrert av IS i Nord-Irak

– En terrorgjeng med drapsmenn forsøker å ødelegge hele landet, sier Tysklands utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Islamsk stat (IS) har drept 100 menn fra yazidi-minoriteten utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge øyenvitnene ble mennene drept etter at de nektet å konvertere til islam.

Fredag ble 80 menn, også de hovedsakelig yazidier, drept da IS-krigere stormet landsbyen Kojo i Nord-Irak, mens kvinner og barn som befant seg i landsbyen, ble bortført.

Meldingene om at 80 menn fra landsbyen var drept mens kvinner og barn ble bortført, kom fredag. Lørdag bekreftet en talsmann for irakiske myndigheter drapene.

– De har massakrert om lag 80 av mennene i Kojo, sier talsmannen.

Kojo og to andre landsbyer i nærheten har vært omringet av ekstremister fra Den islamske stat (IS). Landsbyen har om lag 1.200 innbyggere som alle tilhører yazidi-minoriteten.

– Forsøker å ødelegge hele landet

Innbyggerne skal ha fått frist fram til fredag med å konvertere til islam. Ekstremistene truet med å drepe alle som ikke gjorde det. Det var enkelte av de overlevende som har fortalt om hva som skjedde, sier TV 2s utenriksreporter Kjetil Iden, som er i Irak.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier møtte lørdag Iraks president Fouad Masoum i Bagdad, dagen etter at EU vedtok å sende våpen til kurdiske styrker i Nord-Irak.

– De daglige bildene av drap og massakrer i Irak har ført til sjokk og frykt over hele verden. En terrorgjeng med drapsmenn forsøker å ødelegge hele landet, sa Steinmeier da han ankom den irakiske hovedstaden lørdag morgen.

Steinmeier skulle diskutere sikkerhetssituasjonen og den politiske utviklingen i Irak med president Masoum.

EU støtter kurderne

EUs utenriksministre ble fredag enige om at EU-landene skal sende våpen og militært utstyr til kurdiske styrker i Irak som kjemper mot ekstremistene i Den islamske stat (IS).

Natt til lørdag angrep amerikanske jagerfly mål ved den strategisk viktige demningen utenfor Mosul i Nord-Irak.

– Bombeangrepene som er gjennomført rundt Mosul-demningen og i området rundt, har vært de kraftigste som har vært gjennomført så langt. Det er også ubekreftede meldinger om at både amerikanske og kurdiske spesialsoldater skal være på bakken og i ferd med å forsøke å ta tilbake kontrollen over den svært viktige Mosul-demningen, sier Kjetil Iden.

(NTB/TV 2)