IKKE FORNØYD: Med storstreik blant lærerne blir det ingen drømmestart på året for skolepartiet Høyre og statsminister Erna Solberg (H).
IKKE FORNØYD: Med storstreik blant lærerne blir det ingen drømmestart på året for skolepartiet Høyre og statsminister Erna Solberg (H).

Lærerstreiken trappes opp:

– Utrolig leit at det er sånn

Statsminister Erna Solberg (H) var fredag kveld ikke fornøyd med at skolestreiken trappes opp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag ble det klart at lærerstreiken trappes ytterligere opp. 5500 lærere er allerede i streik, og fra neste uke vil nærmere 7700 lærere streike dersom partene ikke finner sammen igjen før den tid. 

Ingen drømmestart for Høyre 

Statsminister Erna Solberg (H) ga fredag kveld tydelig uttrykk for at  hun synes det er en lei situasjon.

– Dette er jo ikke akkurat en drømmestart på skoleåret for skolepartiet Høyre?

– Det er jo heller ikke noen drømmestart for alle de elevene som har gledet seg til å begynne på skolen neste uke, eller for de foreldrene som har sett frem til at skolene skal begynne nå. Det er utrolig leit at det er sånn, sa Solberg til TV 2. 

Les også: Regjeringen ber KS jenke seg i lærerstriden

Ikke forstått alvoret

Meklingen ble brutt torsdag kveld, etter at Utdanningsforbundet meldte at KS "ikke har forstått alvoret" i situasjonen.

– KS skjønte ikke at de faktisk må flytte steinene også, ikke bare snu dem, sa nestleder Terje Moen i Skolenes landsforbund tørt etter at bruddet var et faktum.

Les også: Sjekk om din skole er rammet 

Så langt har relativt få elever blitt rammet av streiken siden de fleste skolene har gjennomført planleggingsdager denne uken. Når hovedtyngden av elevene starter mandag, blir konsekvensene av streiken tydeligere.

– Streiken er et faktum, og det som skjer fra mandag er at det er flere som blir berørt av denne streiken i og med at det er skolestart, og elever og foresatte vil i mye større grad enn nå berøres av den, sier KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes til TV 2.

Griper ikke inn
Statsminister Erna Solberg mener at partene må ta ansvar for å løse konflikten, og det skal mye til før dette ender med tvungen lønnsnemdHun påpeker at regjeringen ikke har lov til å gripe inn i en slik konflikt med mindre liv og helse er truet.

Det er nemlig strenge internasjonale krav som regulerer dette. 

Tvungen lønnsnemd skal kun være et virkemiddel slik at myndighetene skal kunne hindre «samfunnsskadelige konflikter», det vil si for eksempel hvis helsepersonell er i streik og pasientsikkerheten trues.

– Vi følger de internasjonale reglene for arbeidslivet, og regjeringen har ikke mulighet til å gripe inn så lenge ikke liv og helse er truet, sier Solberg. 

Myndighetene har de siste tiårene blitt mer forsiktige med å gripe inn i arbeidslivskonflikter, for å ikke undergrave partenes ansvarsfølelse til selv å finne en løsning. Dersom partene regner med at det blir tvungen lønnsnemd frykter man at viljen til å nå frem til et resultat gjennom forhandlinger ikke er like sterk.  

– Konflikten er heller ikke ulovlig og da er det begrenset hva regjeringen kan gjøre nå, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.