Tusenvis av mennesker fra Yezidi-befolkningen i Nord-Irak har allerede flyktet fra hjemmene sine. FOTO: AFP PHOTO/ILYAS AKENGIN
Tusenvis av mennesker fra Yezidi-befolkningen i Nord-Irak har allerede flyktet fra hjemmene sine. FOTO: AFP PHOTO/ILYAS AKENGIN

– IS har startet massakre i ny Yezidi-landsby i Irak

NORD-IRAK (TV 2) IS-terrorister har innledet massedrap på innbyggerne i landsbyen Kojo i Nord-Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det internasjonale samfunnet må handle nå, situasjonen er akutt, sier Trude Falch i Norsk Folkehjelp.

– Konverter eller dø

Kojo er en av tre landsbyer i området som er omringet av IS. Den har om lag 1200 innbyggere som alle tilhører yezidi-minoriteten.

Ifølge opplysningene som Norsk Folkehjelp har fått, fikk innbyggerne frist fram til i dag om å konvertere til islam.

IS skal fredag ha begynt å drepe menn, mens kvinner og barn føres til byen Tel Afar.

Hjelpeorganisasjonen «Yazidi Solidarity and Fraternity League» varslet fra om massakren fredag ettermiddag. Organisasjonen er partnerorganisasjon til Norsk Folkehjelp.

Folkegruppe på flukt

Yezidi-minoriteten er en liten gruppe på rundt 500.000 mennesker. Den viktigste byen deres har vært Sinjar, som nå er i IS-terroristene kontroll.

TV 2 har møtt flyktninger som tok seg over fjell og ørken og over grensen til Tyrkia. Hør de grusomme historiene deres her:

Yezidiene er en egen etnisk gruppe som har sitt eget språk og sin egen religion. De ekstremistiske sunnimuslimene i IS anser Yezidiene som frafalne, og har vist ekstrem brutalitet i jakten på dem.

USA har startet bombing av IS-posisjoner i Irak, og etter at statsminister Nuri al-Maliki trakk seg er det bedre grunnlag for at den irakiske hæren og de kurdiske styrkene slår seg sammen i kampen mot IS-terroristene. 

EU sender våpen

Utenriksministrene i EU er i dag blitt enige om å gi sin støtte til medlemsland som vil sende våpen til de kurdiske styrkene i Nord-Irak.

Det hører til sjeldenhetene at EU kommer med denne typen fellesvedtak i forsvarspolitiske spørsmål.

Utenriksminster Børge Brende informerte fredag om at Norge vil bidra med humanitær hjelp til regionen hvor 1.5 millioner mennesker er i akutt behov for nødhjelp. 

FNs utsendinger forteller at de får rapportet om at så mange som 1500 yezidiere og kristne kan være tvunget til sexslaveri av IS.

TV 2s reporter på stedet forteller at det skal være arrangert tvangsekteskap med barn helt ned i sjuårsalderen i de IS-kontrollerte områdene. 

 

(©NTB/TV 2)