SPIONERTE FØR INVASJONEN: 20. august 1968 invaderte Warszawapakten Tsjekkoslovakia. Ifølge Mitrokhin-arkivet var Olavi Toivonen blant de illegale KGB-spionene som infilterte Praha-våren. Passbildet er trolig fra 1984, to år før han ble oppdaget. Foto: NTB scanpix / Kimmo Rentola
SPIONERTE FØR INVASJONEN: 20. august 1968 invaderte Warszawapakten Tsjekkoslovakia. Ifølge Mitrokhin-arkivet var Olavi Toivonen blant de illegale KGB-spionene som infilterte Praha-våren. Passbildet er trolig fra 1984, to år før han ble oppdaget. Foto: NTB scanpix / Kimmo Rentola

KGB-spionen «Gratsjov» planla sabotasje i Norge

En av de russiske spionene som forberedte sabotasje på norsk jord, deltok også i KGBs hemmelige operasjoner før invasjonen av Tsjekkoslovakia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som illegal spion var han uten forbindelse med ambassaden.

Identiteten hans var falsk, og skapt i form av falske dokumenter og livshistorie.

Han var en av KGB-agentene som våre naboer i øst sendte til Norge for sabotasjeplanlegging under den kalde krigen.

Viktor er visstnok hans egentlige navn, hans kodenavn var «Gratsjov». Han kom fra det sørvestlige Russland. Også familien var skapt av KGBs legendemakere.

– Hele familien sto oppført i kirkeboken, viste det seg. Men senere kom det frem at noen som jobbet for KGB, hadde fått dem skrevet inn, opplyser historieprofessor Kimmo Rentola ved universitetet i Turu til TV 2.

KGBs falske identitet «Olavi Toivonen» ble oppdaget av finsk sikkerhetspoliti (SUPO) i 1986.

Ifølge TV 2s opplysninger fra Mitrokhin-arkivet kom Olavi sammen med «kona» til Norge som illegal DDR-agent i 1961. Oppdraget var å opprette en illegal gruppe med andre KGB-agenter.

Skulle verve nordmenn

Konas «sviktende helse» skal i 1963 angivelig ha medvirket til endring i arbeidsoppgavene, og året etter flyttet spionparet til Tyskland.

Slik så Mitrokhin ut da han hoppet av i 1992. Foto: Privat/Churchill Archives Centre
Slik så Mitrokhin ut da han hoppet av i 1992. Foto: Privat/Churchill Archives Centre
19 av arkivboksene ble i juli gjort tilgjengelig for offentligheten. Foto: Churchill Archives Centre
19 av arkivboksene ble i juli gjort tilgjengelig for offentligheten. Foto: Churchill Archives Centre
Den illegale KGB-agenten Olavi Toivonen var aktiv i Norge.
Den illegale KGB-agenten Olavi Toivonen var aktiv i Norge.

– Der fikk de en sønn, men bare på papiret. Fødselsattesten viste seg senere å være en god forfalskning, som skapte en ny finsk identitet for fremtidig bruk. Etter fødselen er det ingen spor av kona, sier Kimmo Rentola til TV 2.

I april 1966 kom Olavi tilbake til Norge, forberedt på å utføre spesialoppdrag for KGBs 13. avdeling:

Han skulle finne fallskjermdroppsteder for sabotasje- og etterretningsgrupper, verve nordmenn som ville hjelpe sabotørene, og finne gjemmesteder for sprengstoff og våpen. I juni 1966 skal han ha reist videre.

En KGB-offiser som spionjegeren Ørnulf Tofte har knyttet til sabotasjeplanlegging, var også i Norge på denne tiden.

I begynnelsen av 1960-årene kartla Lev Sjertsnev en del viktige bruer som skulle være sabotasjemål, og han kan ifølge Tofte ha lagt ut lagre av våpen og sprengstoff.

KGB-topp godkjente sabotasjeplaner

Tidlig på 1970-tallet fikk britiske og norske myndigheter vite av avhopperen Oleg Ljalin at det fantes et sovjetisk sabotasjeapparat i Norge, som skulle aktiveres i krise eller krig. Han pekte ut hvem som hadde ledet arbeidet, hevdet at landingssteder var utpekt og våpen og sprengstoff var lagret. Antakelig fantes det også en norsk støtteorganisasjon.

– Overvåkingstjenesten gjorde iherdige anstrengelser for å avklare forholdet, men etterforskningen gav få, om noen, konkrete resultater, har historikerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen fastslått om KGBs sabotasjeplaner mot Norge.

Det POT visste, var skremmende nok: En av sjefene i Departement 5 (KGBs illegale direktorat for likvidasjoner og sabotasje) var i Norge oktober 1968, og godkjente de komplette sabotasjeplanene, like etter Sovjetunionens overraskende styrkedemonstrasjon på Kolahalvøya.

I juni 1968 tok 12.000 sovjetiske soldater oppstilling med stridsvogner og artillerikanoner 30 meter fra grensen. Da Warszawapakten invaderte Tsjekkoslovakia 20. august, fryktet NATO-alliansen at det verste skulle skje.

Et kart fra Mitrokhin-arkivet som viser KGBs hemmelige lagre utenfor Roma. Foto: Churchill Archives Centre
Et kart fra Mitrokhin-arkivet som viser KGBs hemmelige lagre utenfor Roma. Foto: Churchill Archives Centre

Tror KGB-lagre fortsatt finnes

Moskvas krav til KGB-residentene i alle europeiske NATO-land og nøytrale Sverige, Østerrike og Sveits var å levere fire til seks detaljerte sabotasjeplaner i året. Cambridge-professor Christopher Andrew, som ga ut to bøker med Mitrokhin, sa nylig at det trolig fortsatt finnes hemmelige KGB-depoter liggende.

I 1998 eksploderte radiosenderutstyr i Bern da sveitsiske myndigheter skulle fjerne det. Da reagerte Andrew og Mitrokhin med å gi russiske myndigheter ansvaret for å lokalisere alle KGB-lagre som skjules. Det er uvisst hvor mange av disse lagrene som er funnet av myndighetene i vestlige land.

– Lagrene ble strategisk plassert i de fleste NATO-land under den kalde krigen. De er selvfølgelig ikke lett å finne, og det er usannsynlig at våpnene kan brukes, sa Andrew til The Telegraph i forrige måned.

Avhopperen Ljalins sabotasjeavsløringer i 1971 lammet KGB i flere år. 105 KGB- og GRU-offiserer ble utvist av den britiske regjeringen. Blant dem var Sjertsnev, som noen år tidligere ble overvåket da han fotograferte og tegnet skisser av sentrale bruer i Norge.

Infiltrerte Praha-våren

Gatekamper i Praha august 1968. Foto: CTK/NTB scanpix
Gatekamper i Praha august 1968. Foto: CTK/NTB scanpix

Men hva skjedde med Olavi, den illegale KGB-spionen som hadde vært på sabotasjeoppdrag i Norge?

I 1968 sendte KGB ham til Tsjekkoslovakia. De liberale politiske strømningene i landet, den såkalte Praha-våren, måtte stoppes. KGBs illegale spioner fikk i oppdrag å infiltrere miljøene. Historikeren Pavel Žáček sier til Radio Praha at KGB spilte en stor rolle i månedene før invasjonen.

– Olavi Toivonen reiste til en rekke land. Han var i Tsjekkoslovakia i 1968, der han utga seg for å være vestlig, sier Rentola til TV 2.

Fra 1967 til 1971 jobbet han for både KGB og STASI, DDR-ministeriet for statssikkerhet.

Norge var ett av fem land han besøkte i 1974. Forklaringen på reisevirksomheten kan være at han hadde mange spioner som jobbet for ham.

– Det finske sikkerhetpolitiet oppdaget Toivonens falske identitet i 1986, og varslet nordiske og vestlige partnere, siden Toivonens omfattende reisevirksomhet kunne skyldes at han at han ledet illegale agenter i en rekke land. En avhopper mente å ha sett ham som oberst i KGB-hovedkvarteret, forteller Rentola.

Men selv om mange land ble varslet om den illegale KGB-agenten, var Olavi Toivonen som forduftet. Han forsvant uten et spor.

Rentola, som har skrevet bok om det finske sikkerhetspolitiets historie, tror spionvarselet kom på avveie. For KGB var utvilsomt denne mannen så viktig at de ikke ville miste ham, når de oppdaget at han var avslørt.

– Det er mest sannsynlig at de fikk tak i informasjonen gjennom de vesttyske tjenestene, som jo var tungt infiltrert av østtyskere, mener Kimmo Rentola.