Norske Emma (13) ble født som gutt- mange av dem som ber om hjelp er barn

Stadig flere blir henvist til Rikshospitalet fordi de tror de kan være født som feil kjønn. Nesten 40 prosent er barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år blir nesten 200 personer henvist til Rikshospitalet fordi de tror de kan være født i feil kropp. Og pasientene er også yngre.

Tone Maria Hansen i Harry Benjamin resurssenter forteller om økende pågang.
Tone Maria Hansen i Harry Benjamin resurssenter forteller om økende pågang.

En av dem er 13 år gamle Emma. Sammen med 14 andre står hun frem i en ny dokumentarserie som starter her på TV 2 på mandag om hvordan det er å være født som feil kjønn. Emma ble født som gutt, men lever nå som jente. Hun og familien er sikre på at det er riktig å stå frem.

– Det er veldig viktig å være åpen om det. Å være seg selv rett og slett, sier moren Tina Ellingsen.

Det er premiere på dokumentarserien "Først i feil kropp" på TV 2 mandag 18. august kl 21.40.

40 prosent er barn

Emma er ikke alene. Nesten 40 prosent av de som bli henvist til Rikshospitalet og som er usikre på sin kjønnsidentitet er barn. 

– Det er en stor variasjon i våre pasienter. Den yngste er 6 år og den eldste er 60 år, sier avdelingsleder Ira Halvorsen på avdeling for psykosomatisk medisin på Rikshospitalet. 

Men selv om nesten 200 personer hvert år blir utredet på Rikshospitalet, er det ikke slik at alle disse faktisk endrer kjønn. Det er en lang prosess å gå gjennom, og det er kun mellom 20 og 40 personer som hvert år faktisk blir kjønnsoperert. 

– Tilstanden i seg selv tror jeg neppe har økt. Men bevisstheten rundt og motet til å snakke om det har økt, sier Halvorsen. 

Liten forståelse

På Harry Benjamin ressurssenter jobber de med å bistå personer som er født i feil kropp. De opplever mange henvendelser og tror samfunnet trenger mer kunnskap om denne gruppen.

– Jeg tror det er mer åpenhet - absolutt. Men om det er større forståelse, det vet jeg sannelig ikke, sier Tone Maria Hansen i ressurssenteret.