BLID GJENG: «Idol»-dommerne var i godt humør da de møttes på taket av Grand Hotel i Oslo i anledning sesongstart. Fra venstre: Kurt Nilsen, Gunnar Greve Pettersen, Tone Damli Aaberge og Esben «Dansken» Selvig. Foto: Sandra Mei Ling Noer
BLID GJENG: «Idol»-dommerne var i godt humør da de møttes på taket av Grand Hotel i Oslo i anledning sesongstart. Fra venstre: Kurt Nilsen, Gunnar Greve Pettersen, Tone Damli Aaberge og Esben «Dansken» Selvig. Foto: Sandra Mei Ling Noer

Tone Damli Aaberge: – Jeg begynte å gråte på audition

I dag går startskuddet for den nye «Idol»-sesongen. Det går visstnok hardt for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Latteren sitter løst på takterrassen på Grand Hotel i Oslo. Kurt Nilsen (35), Gunnar Greve Pettersen (32), Tone Damli Aaberge (26) og Esben «Dansken» Selvig (36) har knapt vært samlet siden auditionrundene i «Idol» ble spilt inn tidligere i sommer, og kvartetten forteller at de genuint gleder seg til sesongstart mandag kveld.

– Det blir jævlig kult å dele alt det vi har sett med seerne, å få vist fram så utrolig mange fine folk, gliser «Dansken»

Én av disse fine folka var ifølge Damli Aaberge 16 år gamle Agarshan, som stilte til audition i Oslo. Han klarte attpåtil å sette i gang tårekanalene hos den nybakte mammaen.

– Det er masse som har rørt oss. Men jeg husker spesielt godt Agarshan, som har opprinnelse fra Sri Lanka. Han er en fantastisk liten gutt! Han var så sinnssykt sjarmerende at jeg måtte felle noen tårer der, innrømmer dommerpanelets kvinnelige alibi, før hun legger til at hun ikke er den eneste som har måttet finne frem Kleenexen.

– Stian har også felt noen tårer, og Kurt har ledd seg til tårer. Det har vært tårer i alle former, ler hun.

– Det er jævlig rørende!

Også Selvig synes det er sterkt å ha rollen som dommer, spesielt når han ser de håpefulle som tar stegene inn i det blå rommet.

– Det er klart at man blir rørt av å møte så store drømmer. Kids som vil dette så sinnssykt at det er de eneste jeg drømmer om. De har den ene sjansen. Enten ryker det eller så går de videre, og det er veldig sterkt. Når du ser noen som har fått en gullbillett og ser stjernene som spruter ut av øynene, det er sterkt, det er jævlig fint. Jeg kjenner på det bare nå som jeg prater om det, det er jævlig rørende.

– Skummelt å ha dommer-makt

De fire musikerne har all makt i de innledende rundene av «Idol». Å skulle avgjøre om unge og ivrige mennesker går videre i en sangkonkurranse som for mange  betyr nesten urovekkende mye, kan være en utfordring.

– Det er både óg, sier Tone.

– Det er egentlig ganske skummelt, innrømmer Kurt.

«Dansken» forteller at han velger å se det fra den mer positive siden.

– Vi har jo muligheten til å gi folk en sjanse. Vi er på en måte fire menneskelige drømmefangere som sitter bak pulten der i all vår menneskelige fjærpryd.

– Hvor vanskelig har det vært å si «nei» til folk denne sesongen?

– Jeg tror det er enklere i år enn i fjor da vi var rookies, sier Kurt.

– Men når vi sier «nei» til folk, behandler vi dem fortsatt med respekt. De får en ærlig tilbakemelding som de kan ta med seg videre. Vi er ikke der for å knuse folk, supplerer Tone.

Ifølge Kurt er det ikke alle av årets deltakere som har taklet avslag like bra.

– Det var en som fikk «nei» på den fineste måten, og hun taklet det ikke i det hele tatt. Det var helt breakdown! Det var nesten så vi tenkte «hallo, har du øvd på dette?». Hun gikk ut på siden og hulket, og da kjente jeg det på samvittigheten. Da måtte vi ha fem minutters pause etterpå. Så selv om vi var snille og greie så kom den og beit oss i ræva uansett.

Bygger opp kjærlighet for deltakerne

Flere tusen deltakere stilte til audition. Gjennom audition- og dommerutvelgelsesrundene får vi se at tallet reduseres til 40 semifinalister som skal synge live. Dommerpanelet forteller at de er strålende fornøyd med de 40 som er plukket ut i de allerede innspilte programmene, men at det trolig blir en tøff høst.

– Jeg må si at jeg bygger meg opp kjærlighet for noen av deltakerne, mer og mer som rundene går. Når det ryker, så er det tøft ... Men så blir man jo klar for en ny runde uka etter, så kjærlighetssorgen går relativt fort over, sier Tone.

Gunnar Greve Pettersen sier at han gleder seg stort til å gå inn i liverundene. Nå håper han bare at TV-titterne blir fornøyde.

– Det ligger jo en stolthet i dette for oss. Kjære Norge, vi håper dere liker de vi har valgt ut like godt som oss!

Se «Idol» klokke 20.00 på TV 2 mandag til fredag denne uka!