25 ÅR: I Norge anbefales alle kvinner mellom 25-69 år å teste seg for celleforandringer i livmorhalsen. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB Scanpix
25 ÅR: I Norge anbefales alle kvinner mellom 25-69 år å teste seg for celleforandringer i livmorhalsen. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Stor bekymring rundt nye krefttall:

Flere får livmorhalskreft – yngre kvinner tester seg ikke

I løpet av ti år har forekomsten av livmorhalskreft blant unge, norske kvinner økt med hele 25 prosent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Livmorhalskreft er én av de mer sjeldne krefttypene i Norge. 

Nå slår likevel Kreftregisteret alarm. De siste årene har nettopp livmorhalskreft økt betraktelig blant unge kvinner mellom 25 og 34 år, med 25 prosent flere tilfeller enn for ti år siden. 

Urovekkende

BEKYMRET: Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen.
BEKYMRET: Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen.

I Norge tilbys alle kvinner over 25 år å teste seg for celleforandringer i livmorhalsen, som kan være forstadiet til livmorhalskreft. Det beskrives av Kreftregisteret som det viktigste verktøyet i kampen mot sykdommen. 

Men urovekkende tall viser at stadig færre av landets yngste kvinner tester seg. Det viser seg nå at kun 58 prosent av kvinner mellom 25 og 34 år gjennomfører testen, som kan gjøres hos fastlegen. 

I 2000 var tallet 71 prosent for samme aldersgruppe. 

– Det har vært en klar nedgang i antall unge kvinner som møter opp til screening, og det er vi bekymret for, sier leder av Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, ved Kreftregisteret, Stefan Lönnberg til TV 2. 

Han sier det å delta i screeningen er det viktigste kvinner kan gjøre for å forhindre at de får livmorhalskreft. 

– Men kvinnene må møte opp regelmessig for at programmet skal ha effekt, sier Lönnberg. 

Gidder ikke

En tredjedel av kvinnene som får livmorhalskreft i Norge er under 40 år, og Lönnberg sier det er vanskelig å finne årsaken til at de unge velger å ikke ta testen.  

– Tilbudet er jo på eget initiativ, og selv når vi sender ut brev må kvinnene selv ta et valg om å dra til fastlegen. Det er tydeligvis en terskel for det, og vi ser på om det kan innføres innkalling med dato og tid, sier Lönnberg. 

I andre land har konkret innkallelse økt oppmøte med hele ti prosent enkelte steder. Masseundersøkelsen ble innført i Norge i 1995 og har resultert i at antall tilfeller av livmorhalskreft har minket.

Men nå ser Kreftregisteret at tallene er på vei opp. 

– Én årsak til at kvinner ikke tester seg kan være fordi det har blitt en relativt sjeldent sykdom på grunn av nettopp screeningen. Var sykdommen mer utbredt ville kvinnene muligens føle oppmøte mer relevant. På den måten har screeningprogrammet nesten blitt ødeleggende for seg selv, sier Lönnberg. 

Forsinket behandling

Kreftforeningen deler bekymringen, og håper å stanse den skremmende utviklingen. 

– Vi vet ikke hvordan vi skal få flere kvinner til å møte opp. Dette er jo en kreftsykdom som stadig flere rammes av, og er en kreftform man kan dø av, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei til TV 2. 

Livmorhalskreft forårsakes av HPV-virus, og bruker som regel ti år på å utvikle seg til en alvorlig kreftdiagnose. Kvinner som ikke tester seg fra de er 25 år risikerer å finne kreftceller sent i prosessen. Det kan få videre følger for behandlingen. 

– Det er mange senskader knyttet til livmorhalskreft – både barnløshet, vanskeligheter med seksuelt samliv og smerter, sier Opdalshei. 

Han sier utviklingen er bekymringsfull, og at forebyggingstiltak bør prioriteres. 

Helsedirektoratet har som følge av de ferske tallene bedt Kreftregisteret å iverksette tiltak. 

Denne høsten starter de et prøveprosjekt der kvinner i Oslo, Fredrikstad og Drammen vil få innkalling til celleprøve hos fastlege eller jordmor. Prosjektet vil evalueres i januar 2016.