Kvinne ville lure forsikringsselskap avslørt av kvitteringstabbe

Slik avslører forsikringsselskapene de frekke svindelforsøkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen i 30-årene forklarte at hun ble frastjålet de to dyre mobiltelefonene hun kjøpte på ferie i Singapore. Problemet var bare at kvitteringene viste at telefonene ble kjøpt fire dager før hun landet.

Kvitteringen viste kjøp før ankomst

Det var 11. april i år at kvinnen fra vestlandet landet i Singapore. Ifølge kvitteringene hun leverer i skademeldingen til forsikringsselskapet kjøper hun to dyre mobiltelefoner til nærmere 15.000 kroner. Hun krever pengene tilbake fra forsikringsselskapet etter at hun skal ha blitt utsatt for et tyveri.

– Da vi gikk gjennom dokumentasjonen hun sendte inn så vi raskt at det var noe galt. Hun forklarte at hun selv hadde kjøpt telefonene mens hun var på ferie. Da var det merkelig at kvitteringene var datert fire dager før hun selv landet, sier utredningssjef i Tryg Forsikring, Svein-Arne Kausland til TV 2.

Da kvinnen ble konfrontert med dette trakk hun kravet umiddelbart.

– Vi har ikke hørt mer fra henne. Uansett vurderer vi å gå til anmeldelse, forteller den tidligere politimannen.

Svindel med kvitteringer øker

Forsikringsbransjen oppleverat svindelforsøk med kvitteringer er et voksende problem.

– Den siste tiden har det vært en økning i saker med falske kvitteringer, eller kvitteringer som brukes flere ganger. Vi har sett at samme kvittering kan dukke opp i forskjellige krav hos forskjellige forsikringsselskap, sier Kausland.

Han forteller at det heller ikke er uvanlig å kjøpe falske kvitteringer.

– Vi vet at det er fullt mulig å kjøpe falske kvitteringer i utlandet. Det folk kanskje ikke er klar over er at  vi kan reise til hvilken som helst butikk i hele verden for å sjekke om kvitteringen er ekte, sier Kausland.

Oppsøkte gullsmed i Pakistan

Og det var det som skjedde da en mann i 30-årene fra østlandet fremmet krav etter at han meldte reisevesken sin stjålet. I skademeldingen oppga han at en diamantring og et kostbart armbånd var borte, sammen med 6000 i kontanter, sminke for to tusen og en mobiltelefon.

Kvitteringene på smykkene til en verdi av 20.000 kroner kom fra en gullsmed i Pakistan.

– Via en samarbeidspartner oppsøkte vi gullsmeden i Pakistan. Han innrømmet etterhvert at han aldri hadde solgt disse smykkene, men gitt fra seg 12-15 blanke kvitteringer til en venn som hadde sendt dem til Norge, forteller Svein-Arne Kausland i Tryg Forsikring.

Hele kravet fra mannen ble deretter avvist.

En av fire svindelforsøk fra reiseforsikring

Eksemplene fra Tryg er bare to av mange eksempler som handler om svindel med kvitteringer.

– Vi ser at dette er et stort problem for hele forsikringsbransjen. Vi vet også at en av fire avdekkede svindelforsøk kommer fra reiseforsikring, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Hun tror det er en natulig forklaring på at så mange forsøker å svindle nettopp med reiseforsikringen.

– Folk tror det er lettere å komme unna med noe som skal ha skjedd på andre siden av kloden. Så enkelt er det ikke, sier Neverdal.