Norge bidrar til humanitær operasjon i Irak

Norge tar sikte på å bidra med transportbistand for å avlaste den prekære, humanitære situasjonen i Nord-Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utviklingen i Irak er svært bekymringsfull, og det akutte nødhjelpsbehovet må møtes raskt. Det er et stort behov for internasjonalt engasjement. Derfor yter Norge betydelige bidrag, og ser på hvordan vi kan gjøre enda mer, sier utenriksminister Børge Brende, på en pressekonferanse fredag.

Transportfly til nødhjelp

Titusener av flyktninger har rømt fra sine hjem i frykt for IS-terroristene. Her fyller noen av dem vann i en leir, nordøst i Syria. Foto: AFP
Titusener av flyktninger har rømt fra sine hjem i frykt for IS-terroristene. Her fyller noen av dem vann i en leir, nordøst i Syria. Foto: AFP

Det er ikke aktuelt å bidra militær med personell eller våpen, men Norge skal sende ned et militært herculesfly som skal frakte nødhjelp til de hardest rammede.

– Situasjonen i Nord-Irak er i stadig utvikling. Derfor stiller vi et C-130J transportfly til disposisjon for å frakte nødvendig nødhjelp dersom behovet for militær løftekapasitet bekreftes, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Søreide er at flyet kan bli klart på 48 timers varsel og kan bidra i inntil tre måneder. Deretter vil det vurderes om det er nødvendig å forlenge oppdraget.

Eriksen Søreide understreker at bidraget er godkjent i Stortinget og at regjeringen har fått de nødvendige fullmakter.

1,5 millioner trenger nødhjelp

FNs Sikkerhetsråd har anmodet verdenssamfunnet om å bistå den irakiske regjeringen og det irakiske folk for å avhjelpe lidelsene.

1,4 millioner mennesker er på flukt og 1,5 millioner mennesker trenger nødhjelp i områdene der IS-terroristene herjer.

Flere land har gitt tilsagn om militære og humanitære bidrag.

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt bekreftet torsdag kveld at de vil sende humanitær hjelp til Irak, blant annet ved å sende et transportfly.

– Det er en meget alvorlig situasjon vi har, og det Danmark kan tilby er at vi vil bidra med militærfly som kan transportere humanitær nødhjelp. Vi skal også kunne bidra med at nødhjelpen kommer helt fram til der den trengs mest i Nord-Irak, sier Thorning-Schmidt til danske TV 2.

EU vil gi våpen til kurderne

EUs utenriksministre samlet seg fredag i Brussel for å diskutere krisen i Irak. Flertallet av landene støtter forslaget om å sende våpen til kurdiske soldater i Irak.

– Nesten alle ministrene er enige om at Europa må følge opp ansvaret i Irak, sier den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier.

Ifølge Steinmeier brukte utenriksministrene mye av møtet til å diskutere hva slags støtte de kurdiske sikkerhetsstyrkene i Nord-Irak skal få.

Franske myndigheter omtaler situasjonen i de kurdiske delene av Irak som katastrofale, og onsdag ble det klart at franskmennene sender våpen til kurdiske styrker som kjemper mot IS-terroristene.

De vil ikke si hvilke type våpen det er snakk om, men sier utsendingen er i gang. 

(©NTB/TV 2)