– Jeg har aldri sett Petter Northug så sint

Skistjernens manager ble glad da han så Petter Northugs reaksjon.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Meningene om hvorfor Petter Northugs første sesong på privatlaget Coop ble en sportslig fiasko er mange. En elendig sesong i skisporet ble toppet med fyllekjøringsskandalen i mai.

Nå har 28-åringen ansatt en ny kamerat som trener, og venter forøvrig fortsatt på det rettslige utfallet av Audi-turen.

Men uansett hvor mange Se og Hør-overskrifter Northug fremprovoserer, er han først og fremst en sportslig skikkelse. Spørsmålet fremfor alle spørsmål burde være: Har han fortsatt det som skal til for å bli VM-konge? Kampen skal utkjempes på erkerivalens slagmark, i Falun.

Northug hevder at han er kjempemotivert for å tukte svenskene i deres egen lekegrind.

(Se stav-episoden som gjorde Northug sint i videovinduet øverst!)

Forrige sesong var det lite som vitnet om at trønderen hadde noe øverst på tronen å gjøre. Sesongoppkjøringen ble ødelagt av sykdom, men den skrubbsultne ”Thugen” det norske publikummet har vært vant til å se hver eneste helg virket mett og nesten fornøyd hele sesongen. Han snakket sjeldent om visualisering av OL-løypene, og om hvordan han skulle ydmyke rivalene sønder og sammen.

Så gikk det altså heller ikke så bra.

Den privatsatsende stjernen har ifølge seg selv trent bedre i sommer enn på mange år - om ikke alle år. Det fysiske grunnlaget ser ut til å være i anmarsj, men har Northug funnet tilbake vinnermentaliteten som har gjort ham til langrennskonge så mange ganger før?

Northugs vinnerskalle har gitt ham de avgjørende kreftene i spurten, fått ham til å gråte av gullglede, storme til skogs i skuffelse og sinne, og terge konkurrentene for å motivere seg selv.

Under Toppidrettsveka har Northug vist tegn på gammel storhet.

På onsdagens åpningsprolog hang Northug godt med hele veien, la seg forran i nedoverbakkene for å unngå uhell, og plasserte seg bakover i feltet i motbakkene. I kjent stil. Det lå an til å bli et spurtoppgjør som han selv kunne prege, men staven knakk like før oppløpet, og Coop-løperen måtte til slutt trille inn til en ubetydelig plassering. Han forsvant raskt vekk fra folkemengdene, og til TV 2 avslører manager Are Sørum Langås hvorfor.

– Jeg tror nesten aldri at jeg har sett ham så sint. Han gjorde et veldig godt løp, så når staven ryker, er det selvfølgelig frustrerende.

– Er det ikke positivt at han allerede nå bryr seg så voldsomt mye?

– Absolutt! Det betyr at han mener alvor, sier Sørum Langås.

Det er nesten vakkert å høre. At Northug igjen viser enorme følelser knyttet til konkurranse. At mentaliteten som blir avgjørende for å vinne VM-medaljer, virker å være tilbake.

Og det gikk, som vi har vage minner om at det oftest går, når Northug får blod på tann.

Revansjesugen staket han inn til seier på torsdagens rulleskisprint. En behersket feiring like etter mållinjen, før han raskt kom seg vekk fra folkemengden. Undertegnede kan nesten sverge på at hun hørte et jubelbrøl i det sølvvinneren fra sprinten i Val di Fiemme forsvant ut av syne.

Da han kom tilbake for en rask prat med TV 2, var svarene nøkterne.

– Det er alltid godt å vinne.

– Are sier du var sint etter rennet i går. Betyr seier allerede så mye?

– Det er bare rulleskirenn, men du vil alltid være med å kjempe om seieren når du er i en sånn posisjon og kjenner deg i en sånn form. Men sånn er det. Jeg er i treningsmodus nå, også blir det mer fokus på konkurranser nå vinteren kommer.

Ifølge Sørum Langås er det et godt tegn at den ettertraktede skiløperen er sparsommelig med det verbale.

– Det betyr at han er fokusert!

Forhåpentligvis betyr det også at han visualiserer. Løypene i Falun, og Mørdarbakken, der slaget skal stå om seks måneder.