TRE DOSER: Den eksperimentelle medisinen ZMapp ble sendt i tre doser til Liberia. Foto: Getty Images John Moore
TRE DOSER: Den eksperimentelle medisinen ZMapp ble sendt i tre doser til Liberia. Foto: Getty Images John Moore

Ebolautbruddet verre enn fryktet: Ny medisin rekker bare til tre personer

Ifølge firmaet ZMapp, som har laget den eksperimentelle medisinen mot ebola, er lageret i USA helt tomt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom den første forsyningen av ebola-medisinen ZMapp til Liberia. 

Til tross for at medisinen har vært i landet godt over et døgn, klarer ikke myndighetene å bestemme seg for hvem som skal motta den eksperimentelle medisinen. 

En håndfull personer

Medisinen er ikke testet på mennesker, og ingen vet om medisinen vil ha noen effekt. 

Den første dosen med medisiner rekker kun til tre personer, og ifølge informasjonsminister Lewis Brown er det sannsynlig at de vil bli gitt til helsearbeidere. Det ble tidligere gitt navn på to spesifikke leger som skulle motta medisinen, men det er fortsatt ingen som har fått ZMapp. 

– Utvelgelsen av hvem som skal få stoffet er vanskelig, men må gjøres. Vi vurderer hvem som er mest kritisk syke, og vi fokuserer definitivt på medisinsk personell, sier Dr. Moses Massaquoi i Liberia. 

Han legger til at personer som er så kritisk syke at de har liten sjanse til å overleve ikke vil bli vurdert som mottaker. 

Det alle nå spør seg er hva som skjer dersom medisinen fungerer. De tre dosene som er sendt til Liberia er de aller siste produsert av legemiddelfirmaet ZMapp, og firmaet med base i California, sier det vil ta måneder å bygge opp en ny levering, skriver nyhetsbyrået AP. 

ZMapp er bygget opp av antistoffer som dyrkes i tobakkplanter, for deretter å bli renset og komprimert. Tidligere denne uken godkjente WHO bruken av medisinen, til tross for at den ikke er testet på mennesker. 

TOBAKKPLANTE: Denne planten, i bær familie med tobakksplanter brukes i produksjonen av ZMapp. Foto: Getty Images
TOBAKKPLANTE: Denne planten, i bær familie med tobakksplanter brukes i produksjonen av ZMapp. Foto: Getty Images

Observeres

De to amerikanske legene, Kent Brantly og Nancy Writebol, som ble smittet av ebola har mottatt medisinen, og lever fortsatt. De er til behandling på sykehus i Atlanta. En spansk prest døde for noen dager siden, og også han hadde fått ZMapp. 

Ifølge legen Massaquai er det kun nok til å behandle tre personer i Liberia, og de vil følges svært tett. Legene vil observere hvilken effekt medisinen har. Han sier følgende om den usikre prosessen. 

– Spørsmålet er ikke hvilke liv vi redder, men hvem som får sjansen til å bli eksperimentert på? 

Den optimale prøvekaninen er ifølge legene en som nylig har blitt smittet av ebola. Det er en fordel om personen er ung, og at man kan observere personen over en lengre periode. 

Det finnes ingen behandling for ebola, og ZMapp er et av flere legemidler som utvikles i rekordfart for å stanse utbruddet. 

ZMapp er likevel kun testet på aper, og i én studie overlevde 43 prosent av apene etter å ha vært smittet av viruset. De to amerikanske helsearbeiderne, Kent Brantly og Nancy Writebol fikk hver sin dose av medisinen da de ankom Emroy universitetssykehus i Atlanta. 

Verre enn fryktet

Meldingen om at legemiddelfirmaet ZMapp er tomme for en eksperimentelle medisinen kommer samtidig som Verdens Helseorganisasjon (WHO) beskriver ebola-utbruddet som langt verre en antatt. 

De offisielle tallene viser at 1.069 mennesker har mistet livet, og at 906 er smittet. 

Tall for helsearbeidere som er tilstede i Liberia, Sierra Leone og Guinea sier tallene ikke viser realiteten. 

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

I tillegg til ZMapp er det også et canadisk firma som jobber med å utvikle en medisin. Legemiddelfirmaet Tekmira ble stoppet av mat- og legemiddeltilsynet (FDA) i USA etter spørsmål knyttet til reaksjoner hos friske mottakere. 

Forrige uke kunngjorde firmaet at FDA hadde endret begrensningen, og de jobber nå for å igangsette en ny studie.