SKILLER SEG UT: Øystein Pettersen er ikke som alle andre skiløpere - verken i eller utenfor løypa, som bildet viser. Foto: Magnus Krogsæter Aarre.
SKILLER SEG UT: Øystein Pettersen er ikke som alle andre skiløpere - verken i eller utenfor løypa, som bildet viser. Foto: Magnus Krogsæter Aarre.

– Tidligere har jeg brukt opp samvittighetskvoten før sesongen

Nygifte Øystein «Pølsa» Pettersen håper en ny familiesituasjon og rosa ermer skal gi suksess også på vinteren.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Aure (TV 2):
I siste sving, like før oppløpet, forsvant ene skien fra under skoen til «Pølsa». 

Semifinalen i sprintrennet i Toppidrettsveka var over, finalen gikk fløyten, og en forbannet 31-åring tok frustrasjonen sin ut på den andre skien og kastet den avgårde. 

– Toppidrettsveka er jo i det store og hele ingenting, som de fleste andre skirenn, men akkurat der og da betyr det absolutt alt. Det var «dritkjipt», men jeg er ikke langsint. Jeg er jo, en, et konkurransemenneske, og to, giret på å vise meg frem. Det fikk jeg ikke. Vel, jeg fikk jo vist meg frem, men ikke slik jeg ville, sa en smørblid Pettersen like etter målgang på torsdagens sprint. 

– Slush og faenskap
Smørblid har han også vært store deler av sommeren. For mindre enn to uker siden giftet han seg, og sommeren beskriver han som «vellykket» - til tross for lite trening.

– Ja, sommeren har vært bra. Er det noen i Norge som har hatt en dårlig sommer? Det har jo vært strålende vær. Neida, i juli var jeg mye med familien. Jeg har trent litt lite i juli, helt som planlagt, fordi jeg har tatt vare på familien og giftet meg. Jeg har vært på ferie, charterferie, av verste sort – slush og faenskap. Vi var på Mallorca. Nå husker jeg jo faen ikke hvor, da, men det var en av de store plassene. Det var helt konge. Jeg trives veldig godt. Jeg har trent bra, hvis man ser bort fra juli, og har begynt veldig bra i august, forteller han.

Pettersen har vært med i langrennssirkuset i mange år, men den kommende sesongen representerer mye nytt for mannen fra Linderud. Han har skiftet fra landslaget til Team United Bakeries, og har bestemt seg for å skifte fokus fra sprint til langløp. 

– Jeg har lagt om treningen veldig. Jeg trener én økt om dagen, og da spør folk om jeg bare trener langturer. Da sier jeg bare: «Neida, jeg har tretimersturer også». Landslaget er suverent, landslaget er kjempebra. Men landslaget krever at du trener to økter om dagen og det krever at du reiser mye. Det er sånn det skal være, og det er derfor vi er så gode som vi er. Men det har jeg ikke samvittighet og tid til når jeg har familie hjemme, forteller han.

– Det viktigste i livet er familien
Og nettopp situasjonen hjemme, mener Pettersen, gir grunn for optimisme foran den nye sesongen.

– Det er bedre for meg å være på United Bakeries nå. Jeg får frihet til å gjøre den treningen jeg må gjøre for å hevde meg, og så får jeg frihet til å være hjemme. Det viktigste i livet er familien, og når familien har det bra, så er det viktigste i verden å gå fort på ski.

I en årrekke har Pettersen prestert sterkt, ofte best av eliten i landet, på sommeren. Men den suksessen har ofte blitt byttet ut med nedturer på vinteren. Den trenden håper han nå å snu.

– Jeg har spurt meg selv mange ganger om hvorfor det er slik. Jeg tror mye handler om familiesituasjonen. Jeg har reist veldig mye. Når man reiser veldig mye, så går mye av det på bekostning av familien. Da har jeg noen ganger brukt opp samvittighetskvoten min før sesongen starter. Det resulterer ofte i at jeg har hodet hjemme når jeg står på start og ikke på det jeg driver med, forteller han, og legger til:

– Men det er jo et tilbakelagt kapittel nå – satser jeg på i alle fall. Jeg har veldig troa – jeg har skiftet skimerke, jeg har skiftet lag, jeg har endret livssituasjonen gjennom å være mer hjemme. Det er endringer jeg har gjort fordi jeg skal bli bedre på ski.

– Alt kler den smukke, så jeg tok rosa
– Du må jo være tidenes beste sommerskiløper. Det er ikke så verst?

– Nei, hvis du sier det, så tar jeg det! Jeg er så langt nede akkurat nå, at det tar jeg for god fisk. Det er veldig hyggelig å høre!

Like hyggelige kommentarer fikk han ikke fra speakeren på Toppidrettsveka. Med neongule sokker opp til knerne vekte han oppsikt på onsdag. «Pettersen stiller i gule knestrømper for anledningen. Han tror vel det er sexy, men det er det jo selvfølgelig ikke», kom det fra speakeren.

Torsdag var de gule sokkene vekke, men rosa ermer sørget for at han likevel skilte seg ut fra resten. Etter løpet ble han nødt til å forklare seg.

– De rosa ermene er bare kompresjonsermer. Alt kler den smukke, så jeg tok rosa. I går hadde jeg gule sokker. Hva skal jeg ha på meg i morgen? Oransje, eller skal jeg ta grønn? Jeg vet ikke – følg med i spenning, sa han og gliste.