MASKINEN BJØRGEN: Marit Bjørgen var i en klasse for seg på onsdagens åpningsrenn i Toppidrettsveka. Er motivasjonen til stede, kan hun bli å se i aksjon i flere år til. Foto: Magnus Krogsæter Aarre.
MASKINEN BJØRGEN: Marit Bjørgen var i en klasse for seg på onsdagens åpningsrenn i Toppidrettsveka. Er motivasjonen til stede, kan hun bli å se i aksjon i flere år til. Foto: Magnus Krogsæter Aarre.

– Jeg kan holde på i fire år til

Marit Bjørgen er åpen for å satse mot et nytt OL, men muligheten for å bli tidenes olympier tenker hun ikke på.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Aure (TV 2):
Marit Bjørgen har tidligere varslet at det kanskje er slutt etter neste sesong. 

Tre uker etter VM i Falun fyller hun 35 år. Da kan den aktive karrieren til Norges mest dekorerte kvinnelige skiløper være over. 

På Toppidrettsveka i Aure, drøye tre måneder før sesongstart, har fløyten fått en noe annen lyd. 

– Hvordan er det å forberede seg til det som kan bli din siste sesong?

– Det tenker jeg ikke noe på. Akkurat nå lever jeg her og nå. Jeg har ett mål: VM i Falun. Så får vi se hvordan hodet og motivasjonen er etter det. Jeg har jo sagt at det kan bli ett år til, det kan bli to år til, det kan bli tre år, og det kan også bli fire år til, sier hun til tv2.no.

– Rekorder har ingen betydning
For Rognes-jenta står det og vipper på «om jeg har motivasjonen til å legge ned det som trengs». 

34-åringen står med seks OL-gull så langt i karrieren. Skulle hun fortsette til Pyeongchang i 2018 og ta tre gull til, vil hun stå igjen som tidenes olympier - uansett kjønn.

Det bryr hun seg fint lite om.

– Nei, det er ikke noe jeg tenker på. Jeg kommer jo ikke til OL om jeg ikke har noe motivasjon om to år. Det er ikke noe jeg går og tenker på. Vi får se, forteller hun.

– Er det bare vi i media som er opphengt i rekorder? Er det ikke noe også dere utøvere går og tenker på?

– Rekorder har ingen betydning. Det har jeg ikke noe fokus på – det er ikke det som driver meg. Målet er å stadig utvikle seg og gå mot nye mål. Det er det som motiverer meg.

– Rekorden er realistisk
Bjørgen vil kanskje ikke diskutere eventuelle fremtidige rekorder selv, men Fredrik Aukland, TV 2s langrennsekspert, mener det ikke er urealistisk at Bjørgen kan tre gull i neste OL - til tross for hennes da fremskredende alder.

– Det er realistisk å ta rekorden fordi hun har de kvalitetene hun har som utøver. Hun har vært gjennom motgang og suksess, vet hva som skal til, og har trent godt i mange år. Det blir vanskelig - alderen jobber jo i mot henne, men det er mulig, sier han forhåpningsfullt. 

Rent fysisk er det fullt mulig å hevde seg i fire år til, skal vi tro Aukland.

– Når man runder 35 år, så tåler kroppen mindre trening. Ved å redusere noe på treningen, vil utøveren da få en veldig god effekt. En utøver som hun har sikkert trent opp mot 1000 timer årlig i 15-20 år. Ved å redusere noe på mengden, vil kvaliteten på hver økt øke og hun vil få mer overskudd. Toppfarten er vanskelig å holde ved like, men kapasiteten og styrken kan opprettholdes. Marit er jo så sterk og har så god kapasitet. Det ville vært en stor glede for norsk idrett og norsk skisport om hun holdt det gående.

– Jeg har forbedret meg
Alderen ser i alle fall ikke enda ut til å være noen hindring for Bjørgen.

På onsdagens åpningsrenn i Toppidrettsveka regelrett latterliggjorde hun konkurrentene. Som speakeren så treffende sa: «det nærmeste utfordrerne kom Bjørgen var på startstreken».

– Fysisk sett er jeg ikke noe dårligere enn i fjor. Jeg har forbedret meg på noen småting - både teknisk og litt på styrkebiten med tanke på stabilisering. Jeg vet jo at det var høyt nivå på det jeg gjorde i fjor, sier hun.

– Er du bedre enn noen gang?

– Det er vanskelig å si, men jeg er i alle fall ikke noe dårligere enn jeg har vært før.