Regjeringen gir laksebransjen hjelp

Regjeringen gjør det lettere for fiskeeksportører å få garantier for eksport til Ukraina. Det skjer som en følge av Russlands boikott.

EKSPORTGARANTI: Regjeringen gjør det nå enklere for laksenæringen ved å garantere for eksport til Ukraina. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
EKSPORTGARANTI: Regjeringen gjør det nå enklere for laksenæringen ved å garantere for eksport til Ukraina. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Tiltaket er ett av flere som ble kjent etter et møte mellom bransjen og fiskeriminister Elisabeth Aspaker torsdag.

– Næringen har kommet med flere konstruktive forslag, og vi er nå klare med de første tiltakene, sier Aspaker.

Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) har åpnet for å refinansiere garantier til fiskeeksport til Ukraina gjennom sin u-landsordning. Dette gjør at GIEK Kredittforsikring kan ta større risiko i Ukraina, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

I tillegg kommer økte midler til markedsføring av laks, ørret og pelagisk fisk i regi av Sjømatrådet. Det er også tatt initiativ til styrking av det veterinærfaglige samarbeidet mellom Norge og Ukraina.

Samtidig er forhandlingene ferdige om en bilateral kommisjon for handels-, nærings- og økonomisk samarbeid mellom Norge og Ukraina, og intensjonen er å signere avtalen i høst. Kommisjonen vil være en viktig arena for å forbedre markedsforholdene for norsk sjømatnæring i Ukraina, understreker departementet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2