FN: – Bare 1000 yezidier igjen på Sinjar-fjellet

80.000 skal ha klart å flykte de siste fem dagene. 

Denne gruppen yezidi har klart å flykte fra byen Sinjar til grensen mellom Irak og Syria. Foto: Reuters
Denne gruppen yezidi har klart å flykte fra byen Sinjar til grensen mellom Irak og Syria. Foto: Reuters

Det er bare omkring 1.000 yezidier igjen på Sinjar-fjellet, opplyser FN-representanter i Irak.

– Vi snakker om et helt folk som frykter folkemord, rapporterte TV 2s Kjetil Iden onsdag etter å ha vært vitne til flyktningstrømmen ved Sinjar-fjellet.

En gruppe amerikanske kommandosoldater var natt til torsdag på en lynvisitt på fjellet, for å vurdere hvordan flyktningene har det.

Sammen med kommandosoldatene, som Washington omtaler som militærrådgivere, var også en gruppe bistandsfolk fra U.S. Agency for International Development (USAID). De konkluderte med at det ikke var behov for å sette i gang masseevakuering. 

– Har det bedre enn antatt

– Teamets vurdering er at det er langt færre yezidier på Sinjar-fjellet enn tidligere fryktet, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.

– Yezidiene som fortsatt er der, har det bedre enn tidligere antatt, og de har fortsatt tilgang på mat og vann som vi har sluppet ned til dem, heter det videre.

Yezidi-minoriteten er en liten gruppe, på rundt 500.000 mennesker, som holder til i området nord i Irak. Den viktigste byen deres har vært Sinjar, som nå er i IS-terroristene kontroll.

IS-opprørerne er tydlig i sitt budskap: Konverter til islam, eller bli drept. Det har drevet titusenvis på flukt.

Etterlyser humanitær hjelp

I et intervju med TV 2 tidligere denne uken sier Amnestys etterforsker i Irak Donatella Rovera at hun mener det er skandaløst at ikke verden reagerer.

Hun mener situasjonen i landet er et helt klart tilfelle av etnisk rensning, som har pågått i flere måneder.

– Jeg ser mange desperate mennesker. Alle har mistet sine hjem og alt de eier, de flyktet uten noe som helst. Noen av dem har mistet familiemedlemmer, enten fordi de er drept eller fanget, og de vet ikke om de er i live eller døde, sier Rovera.

– Det er forbi fatteevne hvordan to måneder har gått, og det finnes ikke en gang leirer som disse menneskene kan komme til. Dette er noe som kunne vært tatt hånd om i løpet av få dager.

(TV 2 / NTB)

Mer innhold fra TV 2