Warloe: – Begynte med ecstasy på Ibiza

Henning Warloe sier at hans narkotikamisbruk var «svakt tiltakende», og at det som startet på en ferietur, utartet til utprøving av amfetamin og kokain.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med TV 2 forteller en åpenhjertig Henning Warloe om sitt narkotikamisbruk. 1. mars fant politiet narkotiske stoffer hjemme hos stortingsrepresentanten for Høyre, som er siktet for bruk av narkotika.

Tidligere avholdsmann

En 31 år gammel venn av Warloe er siktet i forbindelse med en større narkotikasak.

Warloe forteller at hans møte med narkotika skjedde under en ferietur til Ibiza for tre eller fire år siden.

– Det var det stoffet som er kjent som ecstasy. Det er jo det Ibiza forbindes med. Jeg husker selv da jeg var ung på 80-tallet og folk snakket om Ibiza. For meg hørtes det skremmende ut, egentlig. Jeg hadde selv en periode på 80-tallet da jeg var avholdsmann og ikke rørte et eneste rusmiddel, sier Warloe.

Les også: Stortingsrepresentant pågrepet etter narkorazzia

Ensom og forlatt i Oslo

Han forteller videre at overgangen fra nære venner og kolleger i Bergen til ny jobb som stortingsrepresentant i Oslo var tøffere enn han ventet. Behovet for et sosialt nettverk var stort.

– Det høres kanskje rart ut, men da jeg kom til Oslo sto jeg der som voksen mann, som alltid hadde vært vant til å takle det meste og ha full kontroll, følte jeg meg litt ensom og forlatt, sier Warloe.

– Var dette en medvirkende faktor?

– Ja det vil jeg nok si. Selv om jeg ikke ønsker å skylde på noen er det klart at for meg ble det viktig å få noen venner i Oslo. I min situasjon var det naturlig å oppsøke det homofile miljøet og treffe folk. Jeg har truffet mange hyggelige mennesker, men ikke bare det, sier han.

Ruset seg hjemme

Narkotikamisbruket foregikk som regel i Oslo.

– Det har vært i Oslo først og fremst. Noen ganger alene, noen ganger sammen med noen få andre. Jeg var aldri ute i offentlige rom eller på byen. Det har jeg aldri våget. Den tiden jeg har vært i Oslo har det vært mer hyppig enn ellers, sier Warloe.

Flere ganger under intervjuet kjemper han mot tårene. Særlig når han snakker om familien og hvordan saken har påvirket dem.

– Jeg har vært utrolig bekymret for mine foreldre og min familie. Jeg synes det er veldig vondt at jeg har påført mine foreldre dette. Jeg har vært i hyppig kontakt med dem. Jeg har ikke hatt anledning til å treffe dem selv ennå, men det skjer nå, sier Warloe, som er i Bergen nettopp for å møte familie og venner.

– Jeg håper at de kan tilgi det og leve med det. Men jeg forstår at for eldre mennesker, og private mennesker – dette en stor belastning selv om det er meg det gjelder, sier han.

Fordømmelse av venner

Han sier videre at han er redd for fordømmelse fra venner og kolleger, og sier at han sannsynligvis er ferdig i politikken etter at han avslutter stortingsperioden sin til neste høst.

– Jeg har stor forståelse for at dette har konsekvenser for at dette har betydning for hvilke verv jeg kan ha.

Warloe holder fast på at rusen var på utprøvingsstadiet, og er tilbakeholden med å kalle rusen i seg selv et problem.

– Det har i alle vært på utprøvingsstadiet hvis man kan kalle det for det. Jeg tenker kanskje at en person som har et rusproblem er en som er avhengig av å ruse seg i hverdagen for å fungere. Der har jeg aldri vært, sier han.

Grov narkotikaforbrytelse

Totalt seks personer er pågrepet og varetektsfengslet i en større narkosak. Henning Warloe er ikke innblandet i saken, men 31-åringen som ble pågrepet i politikerens leilighet blant dem som er varetektsfengslet.

31-åringen er siktet for grov narkotikaforbrytelse, men har seinere sagt at Warloe ikke «visste noe» og at han ikke har noe med amfetaminsaken å gjøre.

Lånte bort leilighet

Høyre-leder Erna Solberg holdt mandag en pressekonferanse der hun opplyste at Warloe hadde lånt ut leiligheten til en bekjent.

– Dette er en venn av ham som har hatt problemer i livet sitt. Det er en person som Henning kanskje har vært dumsnill og hjertevarm overfor, latt tingene hans stå i hans leilighet fordi han manglet fast bosted i Oslo, sa Solberg.

Solberg sa at Warloe blir rådet til ikke å søke ny renominasjon til stortingsvalget.

– Narkotikamisbruk er ikke forenlig med verv i et parti som har nulltoleranse overfor narkotika, sa Høyre-lederen.