DØDELIG: Et eksempel på et slankemiddel som inneholder det giftige stoffet 2,4-dinitrofenol. Foto: Østfold politidistrikt.
DØDELIG: Et eksempel på et slankemiddel som inneholder det giftige stoffet 2,4-dinitrofenol. Foto: Østfold politidistrikt.

Politiet advarer mot livsfarlig slankemiddel

Så langt har tre personer i Sverige dødd av slankemiddelstoffet som selges ulovlig over nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoffet «2,4 dinitrofenol» (DNP) var svært populært i slankeprodukter helt til det ble forbudt for over 70 år siden grunnet høyt innhold av gift og dødelige bivirkninger. Likevel fortsetter det å dukke opp og tilbys som et «effektiv slankemiddel» til norske kunder.

Nå går Østfold Politidistrikt ut på Twitter og advarer mot slankemiddel som inneholder DNP.

– Problemet med disse slankepillene, er at du aner ikke hva du får når du bestiller det fra utlandet. Mengden av det giftige stoffet varierer veldig, sier politiførstebetjent Ragnar Foss i Ungdomsavsnittet ved Østfold politidistrikt til TV 2.

Tre døde hittil i år

Du kan være «heldig» å ikke få i deg slankestoffet i det hele tatt, eller svært uheldig å få i deg over ti ganger så mye som det står oppført på pakken.

– Et for stort inntak av denne giften kan iløpet av få dager føre til en dødelig forgiftning, advarer Foss.

Så langt i år har tre svensker omkommet av for høyt inntak av giftstoffet fra slankepiller. Det er ennå ikke meldt om dødsfall i Norge. 

Effektivt, men livsfarlig

Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk forklarer hvor skadelig dette slankemiddelet er.

– Dinitrofenol er det mest effektive slankemiddel som finnes – samtidig som det er livsfarlig, opplyser Madsen til TV2.

Stoffet virker ved å «frikoble» varmeproduksjonen i kroppen og dette fører til at kroppstemperaturen stiger.

Ved overdose kan brukeren få en dødelig kroppstemperatur på over 43 grader. I tillegg kan DNP føre til kramper, nyresvikt, muskelskade og stoffskifteforstyrrelser. Det finnes ingen motgift.

Kroppsfikserte og fedmeopererte

Politiet i Østfold har gode kontakter i den svenske samarbeidspartneren til Antidoping Norge, Dopingjouren, hvor det rapporteres om at særlig i bodybuilding-miljøet brukes dette stoffet for å få fart på forbrenningen.

– Vi har lav terskel for å melde om slike ting, og ønsker å opplyse og advare folk der ute mot å kjøpe slike slankepiller, sier Foss. 

Madsen i Statens Legemiddelverk skjønner ikke at noen i det hele tatt tør å prøve stoffet.

– Stoffet brukes en del i kroppsbyggermiljøet for å «brenne» fett før konkurranser. Mitt råd er at alle bør holde seg langt unna dette stoffet! Jeg skjønner ikke at noen tør bruke dette stoffet, sier Madsen.