SKREMT: Småbarnsmoren endte opp bevissløs etter å ha tatt tre trekk av en sigarett hun fikk fra en fremmed. FOTO: Synnøve Gjerstad/TV 2
SKREMT: Småbarnsmoren endte opp bevissløs etter å ha tatt tre trekk av en sigarett hun fikk fra en fremmed. FOTO: Synnøve Gjerstad/TV 2

«Line» (29) ble bevisstløs etter tre drag av ukjent sigarett

Er overbevist om at røyken hun bommet inneholdt syntetisk cannabis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en helt vanlig lørdagskveld i april. Småbarnsmoren Line og venninnen skulle ut en tur på byen, og tok noen få drinker. Det hele endte mer dramatisk enn noen kunne forutse.

– Jeg var litt brisen, men langt unna full eller overstadig beruset, forteller Line. Derfor er hun overbevis over at noe var veldig galt da hun bommet en røyk av en fremmed person.

Line og vennene var på vei ut fra et utested. De planla å fortsette kvelden på et nachspiel og ble stående på fortauet.

Bommet røyk

– Jeg så en mann som sto og røyke og spurte ham om å få bomme en røyk. Han sa han bare hadde rullings, og at han kunne rulle en til meg, noe jeg takket ja til, forteller hun.

– Jeg tok tre trekk og skjønte noe var alvorlig galt. Beina mine klarte ikke stå stille og begynte å svikte. Jeg klarte nesten ikke stå eller gå.

Hun rakk å spørre mannen, som hun anslår var i slutten av 20-årene, om hun hadde fått noe annet enn vanlig tobakk i seg, noe han bekreftet.

Ble bevisstløs

Line gikk bort til venninnen og sa hun følte seg dårlig. Hun satt seg inn i en bil og da ble hun enda dårligere.

– Jeg sjanglet og ble utrolig syk. Jeg kastet ukontrollert opp på meg selv og vennene mine, før jeg mistet bevisstheten, sier hun.

Da Line ble bevisstløs ble hun kjørt rett til legevakten. Selv husker Line veldig lite, og har bare noen glimtvise minner av sykepleiere som rullet henne i en rullestol. 

Havnet på rusakutten

Dagen etter våknet hun uten å skjønne hvor hun var. Først da det kom en lege inn fikk hun vite at hun lå på rusakutten ved Bergen legevakt.

– Jeg fortalte hva som hadde skjedd, og det virket som om legen trodde på meg da jeg sa jeg var blitt ufrivillig dopet, sier hun. 

Seksjonsleder ved akuttposten på Bergen Legevakt, Anne Magrethe Stokken sier at de av og til får inn pasienter som har blitt lurt til inntak av ulike stoffer. Hun ber alle være bevisste på hva de får i seg.

– Ta aldri imot drikke eller røyk fra mennesker du ikke stoler 100 prosent på, sier Stokken til TV 2.

– Lettere å få overdose

Hun sier at mange ikke vet at syntetisk cannabis er betydelig sterkere enn vanlig cannabis. Doseringen er vanskelig, og det er usikkert hvor rent stoffet er.

– Dette gjør at det er betydelig lettere å «overdosere» på syntetiske cannabis. Det ser også ut til å være betydelig større risiko for psykose ved inntak av syntetiske cannabis enn naturlige cannabisprodukter. Dette er også den vanligste grunnen til akutt innleggelse ved inntak av syntetisk cannabis, sier Stokken.

Psykoser, hjerteproblemer og anfall

Alle rusmidler får sin effekt ved å påvirke ulike signalstoffsystemer i hjernen. Syntetisk cannabis påvirker disse signalsystemene i hjernen mer enn naturlig cannabis.

– Av akutte skadevirkninger ved bruk av syntetisk cannabis er det psykoser vi ser oftest. Ellers kan pasienter få høyt blodtrykk, høy puls, brystsmerter, hjerteinfarkt, bevisstløshet, kramper, agitasjon/uro, angst, panikkanfall eller forverring av tidligere stabil psykisk sykdom, sier Stokken.

Det finnes også rapporter som viser at bruk av syntetisk cannabis gir rask toleranseutvikling og avhengighet ved gjentatt bruk. 

I tillegg til at stoffet er farligere for brukeren, er det vanskeligere å oppdage av medisinsk personell, og dermed vanskeligere å iverksette behandling. 

Var bevisstløs

Line prøvde hasj noen ganger da hun var yngre, og vet at det hun fikk i seg denne aprilnatten ikke var vanlig røyk eller cannabis. Hun får aldri svar på hva som egentlig skjedde med henne.

– Dagen etterpå kjente jeg at jeg var helt øm i brystet og lurte på hva som hadde skjedd. Venninnen min fortalte at legen forsøkte å vekke meg til live, men jeg viste ingen respons. Han hadde måtte slå meg i brystet, men jeg var helt bevisstløs.

Avsløres ikke av tester

– Det var fryktelig skremmende. Jeg kjente effekten med en gang, og jeg skulle gjerne visst akkurat hva jeg fikk i meg, sier hun. 

Men det tas ikke tester på rusakutten. Hvis det skal tas tester må det først være en politisak. Uansett er det vanskelig å påvise bruk av syntetisk cannabis gjennom medisinske tester.

– Det er vanskeligere å påvise da det per dags dato ikke finnes gode nok tester. Vi er avhengig av at pasienten innrømmer inntak og dialog med den det gjelder, sier Stokken.
Hun sier også at mange av pasientene på rusakutten blir innlagt med rus etter inntak av en kombinasjon av ulike stoffer. 

– Trodde aldri jeg skulle bli dopet gjennom røyk

Line tenker tilbake på denne kvelden med skrekk, og etter at hun leste sakene om farene ved syntetisk cannabis på TV2.no, er hun enda mer rystet over hvor ille det kunne ha gått. 

– Jeg var dårlig i en uke etterpå. Jeg skalv, hadde lite appetitt og var veldig svak, sier hun.

– Jeg har aleneansvar for sønnen min. Dette fikk meg virkelig til å tenke på hva som kunne skjedd hvis jeg ble borte, sier hun. 

Hun sier det er ironisk at man takker nei til å ta imot drinker fra fremmede i frykt for å bli dopet, og at hun aldri hadde trodd at hun skulle bli dopet gjennom å ta imot en røyk.  

– Jeg kommer i alle fall aldri til å bomme røyk fra fremmede igjen, slår hun fast.