REDD OSS FRA UTRYDDELSE: Flyktninger som har søkt tilflukt på Sinjar-fjellet har grusomme historier i bagasjen. Her demonstrerer folk fra yazidi-minoriteten på grensen mellom Syria og Irak 13. august. REUTERS/Youssef Boudlal
REDD OSS FRA UTRYDDELSE: Flyktninger som har søkt tilflukt på Sinjar-fjellet har grusomme historier i bagasjen. Her demonstrerer folk fra yazidi-minoriteten på grensen mellom Syria og Irak 13. august. REUTERS/Youssef Boudlal

– Desperate flyktninger kutter seg til blods for tørste barn

Vitner forteller om forferdelige forhold for flyktningene på Sinjar-fjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningene som befinner seg på fjellet har rømt fra ekstremistgruppen IS. Mellom 60.000 og 80.000 mennesker skal ha kommet seg ned fra fjellet og i relativ sikkerhet. Fortsatt befinner et stort antall flyktninger seg på fjellet. Mange opplever en desperat mangel på mat og vann og må tåle kalde netter og brennhete dager.

– Vi snakker om et helt folk som frykter folkemord, rapporterte TV 2s Kjetil Iden onsdag etter å ha vært vitne til flyktningstrømmen ved Sinjar-fjellet.

Se reportasje:

Lot barna drikke blod

Sky News' korrespondent Sherine Tadros har vært i Zakho-leiren og har fått høre hjerteskjærende historier.

– En mann fortalte oss at han så fire barn dø av tørst. Det var ikke noe sted å begrave dem i fjellet, så de måtte legge likene under steiner, forteller hun.

– En annen mann sier at barna var så tørste at foreldrene skar seg i hendene så barna kunne drikke blodet deres.

Etnisk rensning

Amnesty Internationals etterforsker i Irak sa til TV 2 onsdag at det er etnisk rensning som finner sted i landet. Donatella Rovera har oppholdt seg i Nord-Irak i flere uker, og forteller at situasjonen er svært kritisk for de flere hundre tusen internt fordrevne flyktningene i landet.

– Jeg ser mange desperate mennesker. Alle har mistet sine hjem og alt de eier, de flyktet uten noe som helst. Noen av dem har mistet familiemedlemmer, enten fordi de er drept eller fanget, og de vet ikke om de er i live eller døde, sier Rovera.

Et stort antall kvinner og jenter blant yazidier og kristne som er tatt fange, er ifølge FN tvunget til sex-slaveri.

Vil ikke masseevakuere

Samtidig rapporterer amerikanske myndigheter at situasjonen på Sinjar-fjellet ikke er så ille som fryktet. En gruppe amerikanske kommandosoldater var natt til torsdag på en lynvisitt på fjellet, for å vurdere hvordan flyktningene har det. 

Sammen med kommandosoldatene, som Washington omtaler som militærrådgivere, var også en gruppe bistandsfolk fra U.S. Agency for International Development (USAID).

Konklusjonen de trekker er at behovet for å sette i gang masseevakuering ikke lenger er til stede.

– Teamets vurdering er at det er langt færre yazidier på Sinjar-fjellet enn tidligere fryktet, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.

– Yazidiene som fortsatt er der, har det bedre enn tidligere antatt, og de har fortsatt tilgang på mat og vann som vi har sluppet ned til dem, heter det videre. (TV 2/NTB)