DETALJERT: Assisterende sheriff i Marin County Keith Boyd under tirsdagens pressekonferanse. Mange har reagert på at det kom fram mange detaljer. Foto: Reuters
DETALJERT: Assisterende sheriff i Marin County Keith Boyd under tirsdagens pressekonferanse. Mange har reagert på at det kom fram mange detaljer. Foto: Reuters

Politiet: – Loven sier at vi må dele denne informasjonen

Politiet i San Rafael i California sier de bare fulgte loven da de beskrev dødsfallet til skuespiller og komiker Robin Williams i detalj.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i San Rafael i California holdt tirsdag kveld en pressekonferanse om Robin Williams død.

I etterkant av pressekonferansen kom det mange reaksjoner på sosiale medier. Det gikk blant annet på at mange reagerte på detaljnivået i beskrivelsen av dødsfallet og metoden Williams skal ha brukt for å ta sitt eget liv.

– Denne informasjonen burde ikke vært publisert før obduksjonen, skriver en fan av Williams på NBCs facebook-side.

Mange har også reagert på at omtalen av metoden kan føre til en smitteeffekt.

Fulgte loven

Nå har politiet svart på hvorfor de gikk ut med så mange detaljer.

– Vi forstår at denne informasjonen kan virke forstyrrende og unødvendig. Men ifølge loven i California er all informasjon rundt dødsfallet å forstå som «offentlig informasjon», og vi kan ikke hindre folk fra å få disse opplysningene, sier assisterende sheriff Keith Boyd ifølge NBC.

Han sier videre at det ville være å foretrekke for politiet dersom denne typen informasjon ikke var offentlig, men at de ikke har noe annet valg enn å dele den. Han understreker at denne typen saker er vanskelige for alle involverte parter, og at politiet hadde en dialog med WIlliams familie.

Ikke i Norge

I Norge var mediene tilbakeholdne med detaljene fra pressekonferansen. TV 2 sendte første del av pressekonferansen direkte, men avbrøt direktesendingen da det ble klart hvor detaljert den var.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til TV 2 at utenlandske mediers grafising i dødsfallet er svært urovekkende.

– I pressen skal man reagere med varsomhet når det foreligger et selvmord, fordi det er mange hensyn å ta. Spesielt varsomme skal man være med å omtale metode, ettersom forskning viser at akkurat det kan ha smitteeffekt.

Debatten om offentliggjøringen av detaljene har skapt stor debatt rundt publiseringen av denne typen informasjon i medier i mange land de siste dagene.