BRUTT: Våpenhvilen mellom Palestina og Israel skulle vare til midnatt onsdag. Forhandlingene i Egypt har endt uten avtale. REUTERS/Mohamad Torokman
BRUTT: Våpenhvilen mellom Palestina og Israel skulle vare til midnatt onsdag. Forhandlingene i Egypt har endt uten avtale. REUTERS/Mohamad Torokman

Nye luftangrep kan true ny våpenhvile

Palestinske forhandlingsledere opplyser at Israel og Palestina er enig om en fem dager lang våpenhvile. Det er foreløpig ikke klart om kveldens angrep vil påvirke våpenhvilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AFP melder på Twitter at både Israel og palestinerne er enige om å forlenge våpenhvilen i Gaza. Det opplyser egyptiske myndigheter. 

Våpenhvilen skal denne gang gjelde i fem døgn, opplyser palestinernes forhandlingsleder i Kairo. Israel har foreløpig ikke kommentert informasjonen om en ny våpenhvile.

Nye angrep

Den angivelige våpenhvilen kommer til tross for nye rakettangrep onsdag. Ved 23-tiden onsdag norsk tid gikk rakettalarmen flere steder i Israel, og nyhetsbyrået Ap melder at minst tre raketter er skutt mot Israel.

Israelske kampfly svarte sent onsdag kveld med fire angrep mot mål på Gazastripen. Det er ikke kjent om noen ble drept.

BBCs korrespondent på stedet sier også at det foreløpig ikke er kommet fram hvorvidt angrepene vil påvirke våpenhvilen.

Samtidig melder CNN at de senere angrepene nå ser ut til å true våpenhvilen.

Den palestinske forhandlingsdelegasjonen forlater Egypt for å ha konsultasjoner med palestinernes president Mahmoud Abbas.

Frykten for nye krigshandlinger lå tungt over Gazastripen onsdag kveld mens den pågående våpenhvilen gikk mot slutten.

Forlatt forhandlinger

Ifølge politiet i Israel landet det flere raketter fra Gaza i Israel. 

En talsperson for politiet, Luba Samri sier at minst én rakett landet i et åpent område i Ashkelon, og skal ikke ha forårsaket store skader. Det melder nyhetsbyrået AP. 

Hamas nekter for å stå bak rakettangrepet. 

Det har samtidig vært et rakettangrep i Sinai-område i Egypt. En 13-åring er drept og to andre barn såret i angrepet, som skjedde nær grensen til Gaza. De tre tilhørte samme familie, og raketten traff hjemmet deres i byen el-Mattallah sør for Rafah.

Det er uklart hvor raketten ble skutt fra.

Alarmen som varsler rakettangrep i Israel gikk like før klokken 21.00 norsk tid. 

Den israelske avisen Haaretz melder onsdag kveld at den israelske delegasjonen har forlatt forhandlingene i Kairo og reist hjem. 

Sjanse for flere angrep

Palestinske og israelske utsendinger har siden mandag sittet i indirekte forhandlinger i den egyptiske hovedstaden, der de under ledelse av egyptiske meglere forsøker å bli enige om en mer varig og omfattende avtale om våpenhvile.

En palestinsk tjenestemann med kjennskap til forhandlingene, sier at Egypt onsdag la fram et nytt forslag til våpenhvile som blant annet innebar en delvis heving av den israelske blokaden av Gazastripen. Men det skal Israel ha nektet å gå med på.

Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, har hele tiden krevd at Israel umiddelbart opphever blokaden av den palestinske enklaven. Israel sier det er uaktuelt, så lenge Hamas og andre grupper har våpen.

Med unntak av to våpenhviler som ikke holdt, har det vært krig på Gazastripen siden Israel innledet en militæroffensiv mot enklaven for over en måned siden.

TV 2/NTB