Rekordmange studenter i boligkø 

Studenter må ut i det private boligmarkedet, og der har prisene aldri vært høyere. Det beste rådet er å flytte ut av storbyen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er alltid kamp om å komme inn på boligmarkedet rett før semesterstart, men i år er kampen tøffere enn noen sinne.

15.600 studenter står nå kø for å få bolig, og det er tusen flere enn i fjor.

Kjip start

– Det er veldig dumt at studentene får en såpass kjip start på studieåret, og veldig mange bruker altfor mye på å få seg et tak over hodet, sier Anders Kvernmo Langset, som leder Norsk Studentorganisasjon.

Studentene bruker i snitt 74 prosent av studielån og stipend i boutgifter, og det fører til at studentene jobber mye parallelt med studiene.

– Dyrt og vanskelig

TV 2 traff studentene Carola Hösterey og Hanne Mørch Jacobsen utenfor nyoppførte Rodeløkka Studenthjem, der Carola nettopp har fått tildelt plass.

I Oslo er nå snittleien for en ettroms leilighet rundt 9.000 kroner i måneden, og begge to opplever det private leiemarkedet som knalltøft.

– Det er dyrt og det er vanskelig og det er veldig mange på Finn.no som er gode til å utnytte studentene. Det er mange dårlige leiligheter, sier Hanne.

UT AV BYEN: Niko Farmakis mener studenter må kunne flytte ut av byen hvis de mener leien er for høy i sentrum. Foto: TV 2
UT AV BYEN: Niko Farmakis mener studenter må kunne flytte ut av byen hvis de mener leien er for høy i sentrum. Foto: TV 2

– Jeg så litt på forskjellige bofellesskap og der var prisen fra 5.000 kroner og oppover, sier Carola.

Hun innrømmer at de er opptatt av beliggenhet, og at de ikke vil bo hvor som helst. 

– Her på Rodeløkka er beliggenheten fantastisk. Jeg kan ta bussen rett utenfor døra, bussen og trikken går hele tiden, og det er mye festing og ting som skjer i byen, sier hun.

Ikke synd på studentene

Niko Farmakis i Utleiemegleren, som viser TV 2 en 18 kvadratmeter «stor» hybel sentralt på Majorstuen i Oslo med en månedsleie på 9.200 kroner, kan ikke forstå hvorfor studentene klager over at det er dyrt å bo i sentrum.

– Tenk deg alle som har lyst til å bo i byen men som ikke har råd, og som jobber her, de pendler inn til byen, uten å gjøre noen stor sak ut av det.

Han sier det ikke skal mange minuttene til på buss eller lokaltog for at at leien går ned. 

– I ytterkanten av Groruddalen kan du få en ett- eller endog toroms leilighet for 5-6000 kroner i måneden, sier Farmakis. 

Han mener det ikke er synd på studentene, noe de etter hans oppfatning vil skjønne når de blir voksne.

– Når de kommer i jobb, må de tenke annerledes, for da kan de ikke satse på å bo midt i byen, og samtidig å håpe på at det skal skje for en billig penge.