Nazdaar (9) venter pappa hjem igjen til Bergen fra Irak

BERGEN (TV 2): Familiefaren Khairi Lavend reiste til Irak for å hjelpe foreldrene sine. Hjemme i Bergen venter fem barn på at han skal komme hjem igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fembarnsfamilien kom til Norge som flyktninger i 2007. De er yezidier, en etnisk religiøs minoritet som blir utsatt for forfølgelse og drap av terrororganisasjonen Islamsk Stat.

REISTE TIL HJEMLANDET: Familiefaren reiste til Irak for å hjelpe familien. Kone og fem barn sitter hjemme og venter. Foto: Privat
REISTE TIL HJEMLANDET: Familiefaren reiste til Irak for å hjelpe familien. Kone og fem barn sitter hjemme og venter. Foto: Privat

Det var Bergens Tidende som først fortalte om familien.

Datteren Nazdaar på ni år viser bilder av besteforeldrene. For bare et halvt år siden var de i Irak og besøkte dem, nå aner de ikke hvor de er.

– Det var så stille og rolig der da vi var der, forteller Nazdaar. Jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli sånn som det er nå.

Flykter fra volden

Mamma Ghalya Alshebo prøver jevnlig å ringe mannen sin, Khairi Lavend, men får ikke svar. For litt over en uke siden dro han til hjemlandet Irak for å hjelpe sine gamle foreldre. De er blant de titusener som har flyktet opp i Sinjar-fjellene i Nord-Irak, for å unnslippe de voldelige terroristene i terrorgruppa Islamsk Stat.

Tilbake på Landås i Bergen sitter Ghalya og deres fem barn og venter.

– Mannen min klarte ikke å spise før han hadde bestilt billettene. Da fikk han endelig i seg mat, forteller Ghalya.

– Jeg ba ham om ikke å dra, men han klarte ikke å sitte her og vente, sier hun.

Mistet familiemedlemmer

Oppe i fjellet mangler flyktningene mat, vann og medisiner. FN anslår at 20.000-30.000 mennesker befinner seg på fjellet, svært mange av dem barn.

Ghalya forteller at hun allerede har mistet en onkel og en eldre bror. Moren og søsteren har hun ikke fått tak i på lenge.

– Jeg har mistet søsteren min og hennes tre barn. Jeg vet ikke hvor de er, forteller Ghalya, mens tårene presser seg på. 

Midt under intervjuet med TV 2 ringte mannen hennes - se reportasje øverst.

– Jeg blir glad når pappa ringer, for da vet jeg at det ikke har skjedd noe med ham, sier datteren Nazdaar.

– Jeg er veldig redd for at det skal skje noe han og alle de andre. Men det får jeg bare holde inni meg og krysse fingrene, sier Nazdaar.

Hjertet i Irak

Mangelen på sikker informasjon gjør nettene søvnløse for familien. Når pappa kommer hjem, vet de ingenting om

– Jeg står opp midt på natten og får ikke sove. Jeg tenker på alle de jeg er glad, på den desperate situasjonen de er i, sier fembarnsmoren.

– Jeg er her i Norge, men hjertet mitt er i Irak, sier hun.