Frp-Ellingsen: –  Sexkjøpsrapporten kan ikke brukes

Frps Jan Arild Ellingsen går hardt ut mot evalueringen av sexkjøpsloven og mener den ikke kan brukes fordi konklusjonene er for uklare. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da den mye omtalte evalueringen av sexkjøpsloven ble overlevert til regjeringen mandag denne uken, fastslo den at det totale prostitusjonsomfanget i Norge har gått ned med om lag 25 prosent siden loven trådte i kraft. 

Men det få la merke til var formuleringene i rapporten om stor usikkerhet rundt tallene: 

KRITISK TIL RAPPORTEN: Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Nystad/Olsen/Jorganovich
KRITISK TIL RAPPORTEN: Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Nystad/Olsen/Jorganovich

«Nedgangen i det samlede prostitusjonsomfanget er – med stor grad av usikkerhet – beregnet til omlag 25 prosent i forhold til 2008», heter det i rapporten. 

Vil ikke vektlegge rapporten

Jan Arild Ellingsen, som sitter i Stortingets justiskomité for Fremskrittspartiet, mener det er oppsiktsvekkende. 

– Det viser at denne rapporten har ekstremt lite validitet og kan i liten grad benyttes, sier Ellingsen til TV 2. 

– Bør denne rapporten spille en avgjørende rolle om sexkjøpsloven skal fjernes eller ikke?

– Nei, åpenbart ikke, når undersøkelsen hviler på så mange usikkerheter, fastslår Ellingsen. 

Regjeringen vil vurdere rapporten

Ellingsen får støtte fra Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise. 

– Konklusjonene er høyst usikre, og denne rapporten inneholder jo egentlig ikke noen nye tall. Det er stort sett de samme usikre tallene vi har sett før, og så bruker man de som grunnlag for veldig bastante konklusjoner, sier Riise til TV 2. 

Også regjeringen har merket seg usikkerheten i tallene. 

– Vi har lagt merke til usikkerheten som forskerne har gitt uttrykk for når det gjelder konklusjonene. Nå jobber vi med å gå gjennom rapporten og se hvor mye vekt vi skal legge på det, sier Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i justisdepartementet, til TV 2. 

– Retningen viktigst

KrFs Kjell Ingolf Ropstad mente da evalueringen ble lagt frem mandag at funnene er så klare og tydelige at de viser at sexkjøpsloven må bestå. Han endrer ikke oppfatning selv om tallstørrelsene er usikre. 

– Enhver forsker vil alltid ha usikkerhet i tallene sine, men når de er så tydelig på at retningen er riktig, er jeg også trygg på resultatet, sier Ropstad til TV 2. 

Forskerne bak rapporten – i analyseselskapet Vista Analyse – understreker at de er helt sikre på at prostitusjonen har gått ned, og at usikkerheten knytter seg til hvor mye den har gått ned. 

– Det er en tydelig effekt på retningen, og stor grad av usikkerhet er om det er 20 prosent, 25 prosent, 30 prosent eller kanskje opptil 50 prosent, sier Ingeborg Rasmussen, daglig leder i Vista Analyse, til TV 2. 

– Politikerne må vurdere selv

Hun har ingen problemer med kritikken fra politikerne. 

– De må få lov til å synes at tallene er for usikre. De må jo vurdere selv hvor sikre effekter de må ha for å kunne tillegge dem vekt.

– Men hvordan kan dere være så sikre på at prostitusjonen har gått ned, når alle tallene er så usikre?

– Fordi vi har mange forskjellige informasjonskilder. Vi har gjort flere egne undersøkelser. Samtlige undersøkelser peker i samme retning, forsikrer Rasmussen.