DØMT FOR DRAP: Joshua French ble dømt for å ha drept Tjostolv Moland. Aktor Homére Nkulu ( i bakgrunnen) mente French ikke burde få sone et annet sted enn i fengselet. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
DØMT FOR DRAP: Joshua French ble dømt for å ha drept Tjostolv Moland. Aktor Homére Nkulu ( i bakgrunnen) mente French ikke burde få sone et annet sted enn i fengselet. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

UD om French-diplomati etter rømningsdrama:

– Alle skjønner at dette er en vanskelig situasjon

At Joshua French forlot soningsstedet etter å ha fått sone utenfor fengselet, skaper hodebry for norske myndigheter og nordmannens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheters tilstedeværelse og gjentatte fremstøt mot kongolesiske myndigheter førte for en tid tilbake til at Joshua French fikk sone utenfor Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Hans dårlige psykiske helse og soningsforholdene har blitt tatt opp på ulike nivå av både Erna Solberg, Børge Brende og daværende spesialutsending Kai Eide fra Utenriksdepartementet, og i sommer ble French overført til en bevoktet leilighet et annet sted i Kinshasa. Der ble han bevoktet av væpnede vakter fra det kongolesiske militærpolitiet.

Søndag 3. august forlot han leiligheten og ble pågrepet noe tid senere, angivelig ved Kongofloden. Syv vakter er ifølge VG pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Advokat: Alvorlig

De siste månedene har Frenchs tilstand gradvis blitt bedre, noe som i følge hans advokat Hans Marius Graasvold skyldes at han er tatt ut av fengselet.

– Jeg er godt fornøyd med UDs ressursbruk og engasjement, sier Graasvold til TV 2 i dag.

Nyheten om at French gjennomførte det som av kongolesiske myndigheter betegnes som et fluktforsøk, er trolig ikke godt nytt for de som jobber for og håper på en overføring til Norge:

Under rettsforhandlingene i forbindelse med Tjostolv Molands dødsfall, brukte nemlig både fengselsledelsen og aktor fluktfare som argument mot at French skulle få sone et annet sted.

– Hvor alvorlig er det som har skjedd nå for French?

Det er vanskelig å si. På kort sikt så er dette alvorlig, fordi han er tilbake i fengselet, noe som åpenbart har hatt svært negative følger for ham helsemessig, sier Graasvold.

Advokaten er imidlertid mer usikker på hva hendelsen vil ha å si for prosessen med å få French permanent ut av fengselet, og til slutt å få ham overført til Norge.

– Om det vil påvirke arbeidet for å få ham ut av Kongo, og arbeidet med mer helhetlige løsninger er for tidlig å si, mener advokaten.

Norske myndigheter: Vanskelig situasjon

For norske myndigheter, som blant annet i direkte dialog med Kongos president Joseph Kabila har jobbet for en overføring til Norge, er trolig forhandlingsklimaet forverret.

– Jeg tror alle skjønner at dette er en vanskelig situasjon, sier fungerende kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til TV 2.

Andersen undertreker at jobben med å få tilstrekkelig bistand til French fortsetter, og at målet med å få French hjem fortsatt ligger der for UDs arbeid. Men en snarlig løsning er det lite som tyder på.

– Det at denne saken har tatt så lang tid, viser at den er utfordrende å løse, sier Andersen, som ikke vil gå inn på hvilke reaksjoner Norge har fått fra Kongo etter hendelsen 3. august.

Bekymret for sykdom

Joshua French ble 19. februar i år dømt til livstids fengsel for å ha drept kameraten Tjostolv Moland inne på cella i Ndolo-fengselet. Han har hele tiden nektet for å ha drept Moland, og norske kriminalteknikere har hele tiden holdt fast ved at ingenting tydet på at Tjostolv Moland ble drept. 

Joshua French har i lang tid slitt med både fysiske og psykiske plager, og Frenchs mor har tidligere sagt til TV 2 at hun fryktet sønnen ville dø om han ikke ble overført fra fengselet til sykehus.