Frenchs advokat: – Joshua ble pågrepet ved Kongofloden

Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold ser ikke på hendelsen søndag som et reelt fluktforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg fikk melding utpå formiddagen søndag 3. august om at han ikke befant seg i bygningen han har vært den siste tiden, sier Graasvold til TV 2.

Graasvold forteller videre at French ble pågrepet ved floden som skiller D.R. Kongo fra Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville.)

I følge VG ble syv personer pågrepet i forbindelse med det som betraktes som et rømningsforsøk. De syv hadde ifølge oberst Homère Nkulu ansvaret for vaktholdet rundt Joshua French ved soningsstedet.

– Ikke reelt fluktforsøk

– De sier han ble pågrepet ved Kongofloden og de mener han forsøkte å rømme, sier Graasvold.

– Var han i nærheten av en båt?

– Det vet jeg ikke, detaljene er uklare, sier advokaten.

Ifølge Graasvold ble Joshua French pågrepet uten noen form for bagasje eller andre gjenstander. Han mener derfor det ikke er snakk om et planlagt, reelt fluktforsøk.

– Jeg skjønner godt at kongoleserne ser på det som et fluktforsøk, men for alle som kjenner omstendighetene er det klart at det ikke er et reelt fluktforsøk, han ville aldri kommet særlig langt, mener Graasvold.

Både Graasvold, Utenriksdepartementet, Frenchs familie og norske leger har tidligere påpekt at Frenchs psykiske helsetilstand ikke er bra og at han i perioder har vært svært sliten. Graasvold sier han fremdeles har stort behov for å ha et godt medisinsk apparat rundt seg.

– Han ville ikke hatt noen sjans til å komme seg unna, og det ville han nok skjønt under normale omstendigheter. Her er det snakk om en desperat person som gjorde noe han ikke ville ha gjort, sier Graasvold.

– Har han fått tilfredsstillende helsetilbud i tiden utenfor fengselet?

– Han har fått noe, men må ha mer, sier Graasvold.

Isoleres i fengsel

Joshua French er nå tilbake i Ndolofengselet, der han ifølge Graasvold holdes isolert, men sammen med andre fanger.

– Så vidt jeg vet er han tilbake i timannscellen. Han får veldig begrenset konsulær bistand, og moren får noe tilgang til sønnen, sier Graasvold.

– Er det som har skjedd et tilbakeslag i kampen for å få Joshua French ut av fengselet permanent?

– Det håper vi ikke. Om kongoleserne leser dette som vi gjør og skjønner at dette ikke var et reelt fluktforsøk, så håper vi at han snart blir tatt ut av fengselet igjen, sier Graasvold.

Vurderer Kongo-retur

Den norske advokaten, som var til stede under hele rettsprosessen etter Tjostolv Molands dødsfall, vurderer fortløpende om han skal dra tilbake til Kongo.

– Hvis det blir behov for en advokat i forbindelse med et eventuelt avhør, så drar jeg nok nedover, sier Graasvold.

Joshua French har den siste tiden vært holdt fanget i et hus utenfor Ndoldo-fengselet, der han har blitt voktet av væpnede vakter fra militærpolitiet. 

SKILLER TO LAND: Kongofloden, her fotografert fra D.R. Kongo-siden, skiller de to nabolandene. Innfelt: Hans Marius Graasvold og Joshua French tidligere i år, under rettssaken etter Tjostolv Molands dødsfall. Begge foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
SKILLER TO LAND: Kongofloden, her fotografert fra D.R. Kongo-siden, skiller de to nabolandene. Innfelt: Hans Marius Graasvold og Joshua French tidligere i år, under rettssaken etter Tjostolv Molands dødsfall. Begge foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.