FORLATT: Sykehus både i Liberia og Sierra Leone blir forlatt i frykt for å bli smittet av ebola. Foto: Ap
FORLATT: Sykehus både i Liberia og Sierra Leone blir forlatt i frykt for å bli smittet av ebola. Foto: Ap

Landsbyen fryktet ebola-viruset: Mor og datter sperret inne for å dø

Fatu Sherrif (12) og moren ble holdt innesperret i den forlatte landsbyen i Liberia i over én uke, før de døde av ebola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykten for ebola-viruset blir stadig større. 

Forlatt for å dø

I den lille landsbyen Ballajah i Liberia har smitten spredt seg, samtidig som frykten blant befolkningen øker. 

Da journalister fra nyhetsbyrået AFP besøkte den lille landsbyen var den nærmest forlatt. Det eneste de hørte var skrik fra et lite hus. Der satt Fatu Sherrif (12) sammen med kroppen til sin døde mor. De var forlatt, og sperret inne i sitt eget hus. Der skulle de dø, uten å spre viruset videre. 

Kort tid etter døde også Fatu av sykdommen. 

Ballajah ligger i hjertet av der ebola-viruset har hatt sin kjerne. Landsbyen ligger 150 kilometer fra landets hovedstad, Monrovia. Nesten alle har flyktet fra landsbyen, utenom Momoh Wile, en lokal offentlig ansatt, som forteller historien om Fatu og moren. 

Faren ble smittet først

Wile forteller at familien Sherrif ble rammet av ebola da faren i familien ble smittet i slutten av juli. Han døde etter kort tid, og helsearbeidere tok med seg kroppen hans. 

De ba resten av innbyggerne holde seg unna Fatu og moren, Seidia Passawee Sherrif, som hadde fått påvist sykdommen. 

– De gråt både natt og dag. De ba innstendig naboene om mat og vann, men alle var for redde til å gjøre noe, forteller Wile. 

Broen til Fatu, Bernie, forsøkte å flykte sammen med resten av landsbyen, men ble forvist – til tross for at han ikke var blitt smittet. Naboene hadde forseglet huset til familien Sherrif, både foran dører og vinduer. 

Verken mor eller datter hadde ingen sjanse til å komme seg ut, og døde i sitt eget hjem. 

– Ingen vil komme nær meg, selv om de vet at jeg ikke har sykdommen. Når jeg er sulten må jeg gå inn i jungelen for å lete etter grønnsaker, sier Bernie til AFP. 

Internasjonal katastrofe

Moren til Fatu døde 10. august, mens Fatu kort tid etter. Landbyen er én av mange som er forlatt. 

Mer enn 1000 mennesker har mistet livet som følge av ebola, og utbruddet beskrives av WHO som en internasjonal krise. Utbruddet startet i Guinea, men har spredt seg til både Liberia, Sierra Leone og Nigeria.