SLIPPER STRAFF: Her intervjues to av de finske dykkerne av TV 2 etter at de hentet opp sine døde dykkekamerater fra Pluragrotten i mars. FOTO: TV 2
SLIPPER STRAFF: Her intervjues to av de finske dykkerne av TV 2 etter at de hentet opp sine døde dykkekamerater fra Pluragrotten i mars. FOTO: TV 2

Grottedykkere som hentet opp døde kamerater slipper straff

Påtalemyndigheten mener forholdet er straffbart, men at omstendighetene i saken ikke gir grunnlag for en tiltale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De finske grottedykkerne som i mars ulovlig hentet opp to kamerater som druknet i Pluragrottene i Rana 7. februar, slipper tiltale.

Politimesteren i Helgeland har gitt finnene påtaleunnlatelse på grunn av omstendighetene i saken.

– Påtaleunnlatelsen innebærer at påtalemyndigheten mener dykkerne har gjort noe straffbart, men at det ut fra omstendighetene i saken ikke har vært grunnlag for å gi noen særskilt straff for hendelsen, heter det i en uttalelse  fra politiadvokat Linda Frønes Rømma i Helgeland politidistrikt.

Hentet opp fra 130 meter

De finske dykkerne brøt dykkeforbudet for å hente opp kameratene som lå i grottene.

Redningsmannskapene hadde tidligere gitt opp forsøket av sikkerhetshensyn. 

De to lå på om lag 130 meters dyp, og arbeidet tok flere dager. De to døde ble da tatt ut av vannet ved Steinugleflåget og lagt i likposer.

TV 2 intervjuet dykkerne som hentet opp de omkomne i slutten av mars. Da fortalte Sami Paakkarinen, som var dykkerleder for operasjonen, at de gjorde det av hensyn til de etterlatte.

Forventet reaksjoner

– Familiene visste om prosjektet hele tiden og de er kjempeglade over at vi har gjort dette. Å få kroppene til de avdøde hjem til Finland var det viktigste for dem, sa Paakkarinen til TV 2.

Den gangen uttalte dykkelederen at de ikke regnet med fengsel, men var forberedt på at det ville komme reaksjoner.

Politiadvokat Linda Frønes Rømma sier i pressemeldingen at det er lagt til grunn at det finske dykkerteamet satte sikkerheten i høysete og at de meldte fra og samarbeidet godt med politiet.