10 ting du må vite om IS

Terrorgruppen som har overtatt

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1IS - Islamsk Stat

Forkortelsen IS står for Islamsk Stat. De tok navnet IS etter at de erklærte en egen muslimsk stat (Kalifat) i slutten av juni i år. Organisasjonen omtales også som ISIS og ISIL. Disse forkortelsene står henholdsvis for «Islamistisk stat i Irak og Stor-Syria» og «Islamistisk stat i Irak og Levanten». 

Sivilbefolkningen i Irak og Syria kaller gruppen «Daesh», og mange i Vesten foretrekker også dette tilnavnet siden det ikke indikerer et reelt kalifat eller statsdannelse.

2Opprettet under Irak-krigen

Den ekstremistiske gruppen ble dannet under krigen i Irak i 2003/2004. De sverget troskap til al-Qaida i 2004, og kalte seg «al-Qaida i Irak» (AQI). Fienden var vestlige styrker i Irak.

Gruppen ble imidlertid svekket etter at den daværende lederen, al-Zarqawi, ble drept i et amerikansk angrep i 2006.

3For ekstrem for al-Qaida

I 2013 slo AQI seg sammen med den ekstrem-islamistiske al-Nusra-fronten i Syria og kalte seg selv ISIS (ISIL).

Denne sammenslåingen var trolig en av tingene som gjorde at de røk uklar med al-Qaida-ledelsen. Al-qaida mener også at IS er for blodtørstige i sin hellige krig.

4Søkkrike og livsfarlige

Fra 2013 har gruppen kjempet hovedsaklig i Syria, men i 2014 tok de også kontroll over store deler av Irak.

De kontrollerer viktige byer, demninger og oljeraffineri. Noe som sikrer dem viktige ressurser. De tjener også penger på kidnappinger, plyndring og salg av organer på det svarte markedet.

5Verdens farligste jihadister

IS blir nå ansett som verden farligste og rikeste terrorgruppe

De er kjent for å bruke systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen i Syria og Irak. Både kvinner og barn er blant ofrene, og drapsmetodene er blant de mest brutale verden har sett. 

Unge kvinner blir kidnappet, tvangsgiftet og brukt som sexslaver.

6Kriger mot alle

Fienden er alle som ikke deler den ekstremistiske måten å tolke den sunnimuslimske varianten av Islam på. Vestlige verdier er spesielt forraktet.

De fleste ofrene for IS har så langt vært shiamuslimer og moderate sunnimuslimer. også kristne og yezidier har blitt slaktet og jaget på flukt.

7Verdens mektigste jihadist

Den lyssky lederen, Abu Bakr al-Baghadi, utpekes som verdens mektigste jihadist. USA har utlovet en belønning på 10 millioner dollar for tips som leder til pågripelse av ham.

Han har utnevnt seg selv som kalif for kalifatet IS.

Al-Baghadi ble født i Samara i Irak i 1971. Han skal være belest og en dyktig strateg. Han ble radikalisert mens han satt fengslet på 2000-tallet.

8Verdensomspennende hellig krig

IS grunnleggende mål er å føre verdensomspennende hellig krig (jihad), for å samle muslimer i ett verdensrike under en verdensleder med religiøs legitimitet. (Kalif).

De har satt seg en femårsplan der de skal legge under seg store deler av Asia, Afrika og inn over Europa.

I mars erklærte den ekstreme gruppen Boko Haram støtte til IS, og IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skal ha akseptert Boko Harams erklæring om troskap. Boko Haram har i mange år kjempet for en Islamsk stat i den nordlige delen av Nigeria.

9Bruker sosiale medier

IS hevder de har 10.000 krigere i Irak og Syria. Det er ikke mange, men ideologien de har og brutaliteten de bruker virker grenseløs.

De driver også omfattende rekruttering av vestlige fremmedkrigere blant annet fra Norge. Rekrutteringen skjer ofte gjennom propagandavideoer som publiseres på sosiale medier. 

10Mange nordmenn rekruttert

PST regner med at flere titalls nordmenn har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere for IS. Ingen vet nøyaktig hvor mange, siden ikke alle som reiser fanges opp av myndighetene. 

Målt i andel av befolkningen er det mange nordmenn som reiser sammenlignet med andre vestlige land. Fremmedkrigere som kommer hjem til Norge anses som den største terrortrusselen i Norge i dag.