Hundretusenvis flykter fra IS: – De er helvete og djevler

ERBIL, IRAK (TV 2): Over 200.000 flyktninger har kommet over grensen til Kurdistan og de humanitære behovene er enorme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk fra alle samfunnslag i Irak flykter nå fra den den fryktede terrorgruppen Islamsk Stat (IS).

Lever i konstant frykt

I byen Erbil feirer de kurdiske styrkene seirene på slagmarken, men det er til liten hjelp for de tusenvis som lever i konstant frykt. Metodene til IS beskrives som svært brutale. 

Sanaa Khalid er er nygift, utdannet engelsklærer og eier tre hus byen Quarah Qush i Irak. Nå bor hun og familien sammen med tre andre familier på et enkelt rom på en skole i Erbil. De har alle flyktet fra ekstremistene, og har måttet forlate alt ved sitt normale liv. 

– De er terrorister. De er kriminelle. De er helvete og djevler. Jeg håper Gud utsletter dem, og tilintetgjør dem fullstendig, sier Khalid til TV 2. 

Alle som ikke lever etter IS' ekstreme tolkning av islam trygler om hjelp til å komme seg ut av landet. Ingen føler seg trygge. 

– Foreldrene mine sover blant hunder på gaten. Hvor er menneskerettighetene? Hvorfor må man tåle slike tilstander? Vi er folk, og vi er mennesker, sier Khalid. 

Store humanitære behov

Khalid sier kristne i Irak sulter og dør hver dag. 

– Men verden ser det ikke, sier hun. 

Flere nødhjelpsorganisasjoner bringer vann og mat til flyktningene, men det trengs langt større ressurser for å takle strømmen av flyktninger og deres behov for hjelp. 

– Situasjonen er veldig prikær. Det har kommet nesten 200.000 mennesker over grensen til Kurdistan den siste uken. De har utrolig store humanitære behov, sier programdirektør i Flykninghjelpen i Irak, Rebecca Dibb.