Sjefen for E-tjenesten i Norge:  – Frykter sovende terrorceller fra IS i Vesten

Kjell Grandhagen mener terrorgruppen Islamsk Stat (IS) vil utfordre Al Qaida. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterretningstjenesten i Norge sier at terrorgruppen Islamsk Stat (IS) har globale ambisjoner, og gruppen kan komme til å etablere sovende terrorceller i Vesten. 

Mer ekstrem enn Al Qaida

– Denne organisasjonen har bygd opp hele sitt image, om man vil bruke det begrepet, rundt sin ekstremisme. De har erklært at Al Qaida er noen pudler, pyser, til tross for alt Al Qaida har stått for opp gjennom historien. De har sagt de vil legge seg på en linje som er mer ekstrem enn det, sier Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten i Norge. 

– Hva, eller hvem kan stanse IS?

– Det er vanskelig å si. Vi ser jo at amerikanerne har gått inn med noe militær støtte. Det er åpenbart en veldig utfordrende strategi fordi det er vanskelig å forutsi de langsiktige konsekvensene av å gjøre dette. I øyeblikket har den Islamske Staten bare fremgang og vi ser ikke at noen klarer å gjøre noe med det, sier Grandhagen. 

Trussel mot Vesten

Han mener den amerikanske militæraksjonen mot terrorgruppen muligens kan ha konsekvenser for trusselen IS utgjør. 

– Vi tror nok at IS vil treffe tiltak for å sikre seg mot utenlandsk intervensjon. Og det kan utgjøre en risiko også i Vesten, både i Europa og Nord-Amerika, sier han. 

– Hvordan da?

– Vi har indikasjoner på at denne organisasjonen søker å etablere såkalt sovende celler, som skal være en slags forsikringspremie mot at omverdenen griper inn overfor dem. Hvordan det vil materialisere seg gjenstår å se, dette er ganske fersk informasjon vi sitter på, sier Grandhagen. 

Mandag fortalte TV 2 at terrorgruppen har støttespillere her hjemme i Norge. Det rekrutteres samtidig stadig flere terrorister som reiser til både Syria og Irak. 

Nyter tillit

Mellom 50 og 60 har reist fra Norge for å delta i terrorhandlinger. 

– De aller fleste slutter seg til det som nå er IS og kjemper sammen med dem, sier Grandhagen. 

– Vet dere noe om hva de norske faktisk er med på?

– Ja, vi vet endel om det. Vi vet at en del opererer i frontlinjeavdelingene, som utfører selve krigshandlingene og erobrer terreng. Vi vet at det også er norske i støtteapparatet, altså de som legger til rette for dette, sier han. 

Etterretningstjenesten vet også at flere norske er tatt opp i mellomlederstillinger.

– De nyter åpenbart en grad av tillit i lederskapet i IS, sier han. 

Han tror IS har skaffet seg kontroll over store delene de ønsker å ha det. 

– Hvordan det vil utvikle seg videre, etter at de har lykkes med å etablere Kalifatet, det gjenstår å se. Men det er tegn på at de har en utvidet global ambisjon for å erstatte Al Qaida som internasjonal aktør på dette området, sier han.