Mattilsynet slår listeria-alarm: Disse påleggene bør du sjekke

 Danske myndigheter har iverksatt gransking etter at tolv personer er døde i Danmark etter å ha spist kjøttpålegg infisert med listeriabakterier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet sjekker nå om noen av disse produktene har havnet i Norge.

Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg listeriabakterien, og danske TV 2 skriver at tolv personer er døde.

– Hvis man har kjøpt kjøttpålegg i Danmark i sommer, så kan det være lurt å sjekke Fødevarestyrelsen sine sider for å se om man har kjøpt produkter som står på den listen, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Turid Berglund til TV 2.

Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet, sier smittekilden er kjøttpålegg, blant annet sylterull og røkt mørbrad, fra produsenten Jørn A. Rullepølse A/S.

Sjekk hele listen over pålegg du bør kaste her

Berglund forteller at dette er en bakterie friske mennesker tåler en god del av.

– Men hvis man er svekket, syk, gammel eller gravid, så kan listeria gi sykdom – alvorlig sykdom – og i noen tilfeller død.

Danske helsemyndigheter sier imidlertid de ikke kan knytte dødsfallene direkte til listeriasmitten ettersom de døde allerede hadde svekket helse som følge av andre sykdommer.

Det danske Fødevarestyrelsen opplyser til Politiken at pasienter på sykehus og pleiehjem har fått servert sylte eller annet infisert kjøttpålegg, og tilsynet frykter også at barnehager, kantiner og restauranter har bakterieinfisert kjøtt på menyen.

Produktene fra denne produsenten er solgt i matbutikkjedene SuperBest og Eurospar samt i enkelte Spar-butikker. (NTB / TV 2)