Kommunene sparer 75 mill. for hver uke med streik
Streikeviljen blant lærerne er stor, men motparten taper ikke økonomisk på lærerstreiken.
Lærer Eli Grinde er blant de streikende lærerne i Bergen. Hun sier streikeviljen er stor, men det er ikke lett å ramme motparten økonomisk.
– Alle som yter tjenester i offentlig sektor, også lærerne, er i den pussige situasjon at motparten tjener penger, mens de selv tømmer streikekassen, sier statsviter Frank Aarebrot til TV 2.
Streik er god butikk
TV 2 har innhentet tall som viser at lærernes streik sparer arbeidsgiversiden for 75 millioner kroner per uke.
Tallet kan øke dramatisk dersom flere tas ut, eller streiken varer lenge.
– Offentlig sektor har også dette som deres eneste våpen. Det er det som er problemet. Det finnes ikke andre våpen de kan bruke, sier Aarebrot.
Streiker med glede
På streikekafeen i Bergen lar lærerne lar seg ikke stoppe, selv om motparten kan spare enorme summer på deres aksjon.
– Det er det eneste virkemiddelet vi har, så jeg streiker med glede, sier lærer Anita Storheim, én av de streikende lærerne på kafeen.
Kollega Andre Alme Rossebø sier han ønsker å ta konflikten for å sikre fremtiden til yrket.
– Jeg synes det er trist at ledelsen tjener penger på at jeg ikke kommer på jobb. Men jeg synes fortsatt det er viktig å ta den streiken og sette standarden for en bedre skole i fremtiden, sier han.
Fortsetter torsdag
Partene i konflikten fortsetter samtalene hos Riksmekleren torsdag morgen. Mandag satt Utdanningsforbundet og KS i møter i over sju timer på Riksmeklerens kontor.
5.500 lærere er tatt ut i streik, noe som kan ramme tusenvis av elever ved skolestart. Riksmekler Nils Dalseide sier det haster med å finne en løsning.

Fortsetter samtalene de neste dagene

Krever større innsats for å stanse lærerstreiken
