Kommunene sparer 75 mill. for hver uke med streik

Streikeviljen blant lærerne er stor, men motparten taper ikke økonomisk på lærerstreiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lærer Eli Grinde er blant de streikende lærerne i Bergen. Hun sier streikeviljen er stor, men det er ikke lett å ramme motparten økonomisk.

– Alle som yter tjenester i offentlig sektor, også lærerne, er i den pussige situasjon at motparten tjener penger, mens de selv tømmer streikekassen, sier statsviter Frank Aarebrot til TV 2.

Streik er god butikk

TV 2 har innhentet tall som viser at lærernes streik sparer arbeidsgiversiden for 75 millioner kroner per uke.

Tallet kan øke dramatisk dersom flere tas ut, eller streiken varer lenge.

– Offentlig sektor har også dette som deres eneste våpen. Det er det som er problemet. Det finnes ikke andre våpen de kan bruke, sier Aarebrot. 

Streiker med glede

På streikekafeen i Bergen lar lærerne lar seg ikke stoppe, selv om motparten kan spare enorme summer på deres aksjon.

– Det er det eneste virkemiddelet vi har, så jeg streiker med glede, sier lærer Anita Storheim, én av de streikende lærerne på kafeen.

Kollega Andre Alme Rossebø sier han ønsker å ta konflikten for å sikre fremtiden til yrket. 

– Jeg synes det er trist at ledelsen tjener penger på at jeg ikke kommer på jobb. Men jeg synes fortsatt det er viktig å ta den streiken og sette standarden for en bedre skole i fremtiden, sier han.

Fortsetter torsdag

Partene i konflikten fortsetter samtalene hos Riksmekleren torsdag morgen. Mandag satt Utdanningsforbundet og KS i møter i over sju timer på Riksmeklerens kontor.

5.500 lærere er tatt ut i streik, noe som kan ramme tusenvis av elever ved skolestart. Riksmekler Nils Dalseide sier det haster med å finne en løsning.