FLUKT: Nærmere 30.000 mennesker fra  minoriteten yezidiene er på flukt fra den ekstreme jihadistgruppen IS. REUTERS/Rodi Said
FLUKT: Nærmere 30.000 mennesker fra  minoriteten yezidiene er på flukt fra den ekstreme jihadistgruppen IS. REUTERS/Rodi Said

Helikopter med nødhjelp styrtet ved Sinjar-fjellet

En journalist fra New York Times var om bord i helikopteret som styrtet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En talsperson fra militære i Irak, general Qassim al-Moussawi sier til statlig fjernsyn at et irakisk helikopter har styrtet ved Sinjar-fjellet nord i landet. Det melder nyhetsbyrået AP.

Helikopteret var på vei til de nærmere 30.000 menneskene fra yazidi-minoriteten som holdes fanget på fjellet. De ekstreme jihadistene i IS har lagt under seg store landområder, og flyktningene på Sinjar-fjellet har lite vann og mat.

Situasjonen har forverret seg de siste dagene, og mange av flyktningene er svært syke. 

Journalist om bord

Ifølge New York Times døde piloten og to andre passasjerer om bord på helikopteret ble skadd. Én av de skadde er journalist i avisen. Det var også en annen journalist og en fotograf om bord. 

Alissa J. Rubin (56) er en erfaren krigskorrespondent, og skal ha pådratt seg en hjernerystelse og et ankelbrudd i krasjen. 

Helikopteret skal ha landet som normalt, men krasjet rett etter avgang. To andre helikoptre skal ha kommet til stedet å hentet ut den omkomne, og for å hjelpe de skadde. 

Tusenvis av flyktninger har måttet flykte til fjellet, etter at IS har gitt den kristne minoriteten et ultimatum om å konvertere til islam eller bli drept. 

Sinjar-fjellet ligger like ved den syriske grensen. 

Må få hjelp

FN-eksperter ber det internasjonale samfunnet gripe inn for å hindre et mulig folkemord mot yazidi-samfunnet i Irak.

Yazidiene er en religiøs minoritet som er drevet på flukt av krigshandlingene nord i Irak. 

Eksperter ved FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at de nærmeste dagene blir kritiske og at verdenssamfunnet må gjøre alt som er mulig, for å få stanset det som kan utvikle seg til et folkemord.

– Sivile må beskyttes og eskorteres ut av ekstremt farlige situasjoner, sier Rita Izsak i en kunngjøring som mange observatører står bak.