TOMMELEN OPP: WHO-topp Marie-Paule Kieny sier det etiske utvalget anerkjenner utestede medisiner mot ebola. Foto: AP Photo/Keystone, Salvatore Di Nolfi
TOMMELEN OPP: WHO-topp Marie-Paule Kieny sier det etiske utvalget anerkjenner utestede medisiner mot ebola. Foto: AP Photo/Keystone, Salvatore Di Nolfi

Godkjenner eksperimentelle medisiner mot ebola

Verdens helseorganisasjon mener det er forsvarlig å bruke uregistrerte medisiner, men sier ikke noe om hvem som skal få behandlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse tirsdag orienterte WHO-ledelsen om det etiske utvalgets konklusjon.

Utvalget hadde hatt møter for å diskutere om eksperimentelle medisiner skal tilbys ebolasmittede.

– Ekspertene er enige om at det er etisk forsvarlig å tilby uregistrerte medisiner for å behandle og forebygge ebola, sa doktor Marie-Paule Kieny ved Verdens helseorganisasjon (WHO).

Testet på dyr

Medisinene har vist gode resultater i dyreforsøk, men er aldri testet på mennesker. Hun understreker at bruk av eksperimentelle medisiner krever åpenhet og dialog med pasientene.

– Dilemmaet vi har stått overfor er: skal vi bruke denne medisinen dersom den kan redde liv, og hva hvis den gjør skade på pasientene, sier Paule-Kieny.

Benyttes i videre forskning

WHO-toppen sier videre at bruken av medisinen skal overvåkes. 

– Vi skal benytte anledningen til å samle inn resultater av behandlingen, og bruke den videre i forskningen, sier hun. 

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika sprer seg uvanlig raskt, og har vært vanskeligere å få under kontroll enn tidligere. Utbruddet startet i Guinea i mars i år, og spredte seg senere til Liberia, Sierra Leone og muligens Nigeria.

To utestede medisiner er tirsdag på vei til Liberia, til to leger som ble smittet. Dette blir de første afrikanerne som får behandlingen.

Usikkert hvem som skal få medisinene

I tirsdagens pressebrief kom WHO-toppene aldri inn på hvem som skal få de eksperimentelle medisinene. Dette spørsmålet har også vært diskutert etter hvert som utbruddet har spredt seg.

To amerikanere, og ifølge nyhetsbyrået AP også den spanske presten som døde, skal ha fått utestede medisiner. Selv om de fleste smittede er afrikanere, er det ingen afrikanere som har fått slike medisiner. 

Protester blant afrikanere

Dette har vakt protester på det afrikanske kontinentet.

– Vi kan ikke forholde oss passive mens folk dør, skriver journalisten Aisha Dab på Twitter, under taggen #GiveUsTheSerum

– Derfor hever vi stemmen for at verden skal høre oss, skriver Dab.

Tirsdag kunngjorde spanske helsemyndigheter at en spansk prest døde, etter at han som den første europeeren ble smittet av ebolaviruset i Liberia.