SKUTT: Den 13 måneder gamle hunden Tønes ble skutt og drept på Hellestø i Rogaland sist søndag. Saken har utløst et voldsomt engasjement. Foto: T. Brandeggen/TV 2/Privat
SKUTT: Den 13 måneder gamle hunden Tønes ble skutt og drept på Hellestø i Rogaland sist søndag. Saken har utløst et voldsomt engasjement. Foto: T. Brandeggen/TV 2/Privat

– Ville heller reddet en katt enn en tigger ut av et brennende hus

Mimir Kristjánsson er skremt over reaksjoner på debattinnlegg om hundedrapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I innlegget tar forfatter og journalist Mimir Kristjánsson opp det voldsomme engasjementet rundt hundedrapet på Hellestø i Rogaland.

«Visste man ikke bedre, skulle man tro det var et ett år gammelt barn som hadde mistet livet», skriver han.

– Ute av proporsjoner

– Jeg har hatt hund hele oppveksten, så jeg vet godt hvor trist det er å miste en hund. Men jeg synes det er noe som er på vei ut av proporsjoner når tusen mennesker samler seg i et fakkeltog for å minnes en hund. Når man ser den uretten som foregår mot barn og mennesker rundt omkring i verden i Gaza, i Syria og Irak, og også tidvis her hjemme, så ser vi at det er langt fra å engasjere like mye som denne hunden, utdyper Kristjánsson overfor TV 2 tirsdag morgen.

– Dette får meg til å spørre om det er blitt sånn at dyr vi har nært oss er mer verdt for oss enn mennesker vi ikke kjenner. Det er farlig, for det kan bidra til å degradere menneskeverdet, sier han og understreker at dyr ikke er like mye verdt som mennesker.

OK å se fotball, ikke demonstrere mot hundedrap

Siri Martinsen, leder i organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter, kaller innlegget et useriøst angrep på empati med dyr. Hun ser på engasjementet som en reaksjon på at dyr likestilles med ting i rettssystemet.

At Kristjánsson peker på at lidende barn får mindre oppmerksomhet enn en hund, synes Martinsen er en skammelig sammenligning.

– Det gjør verken lidende mennesker eller lidende dyr noe godt å sette dette opp mot hverandre. Det forbauser meg at den eneste anledningen hvor man finner det for godt å vifte med den moralske pekefingeren i forhold til hva folk bruker tid og penger på, det er engasjement for andre levende vesener, altså engasjement for dyr. Man hører ikke reaksjoner på at folk sitter og bruker kvelden på fotball, går på kunstutstilling, vasker bilen eller driver med slektsforskning. Men hvis man bruker en time på å markere støtte til dyrs rettsvern, da skal det skrives kronikker. Det er ganske skammelig i seg selv, sier Martinsen til TV 2.

Skremt av folks holdninger

I sitt innlegg spør Kristjánsson hvem man ville reddet ut av et brennende hus - en rom-tigger eller en hund. Dette spørsmålet har han fått flere svar på.

– Det kommer mail på mail fra folk som sier at de uten å blunke heller ville reddet en katt eller en hund i stedet for å redde en romtigger ut av et hus. Det er en skremmende holdning som viser at man ikke er klar over hvor viktig menneskeverdet er sammenlignet med dyreverdet, sier han.