BILDET SOM HAR RYSTET VERDEN:  Sønnen til den terrordømte australieren Khaled Sharrouf er avbildet mens han holder opp et avkappet hode i Syria. Foto: Twitter
BILDET SOM HAR RYSTET VERDEN:  Sønnen til den terrordømte australieren Khaled Sharrouf er avbildet mens han holder opp et avkappet hode i Syria. Foto: Twitter

Bestefaren ber om hjelp for å få gutten hjem fra terroristene

Den australske lastebilsjåføren ble helt satt ut da han så barnebarnet sitt på avisforsidene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bestefaren til den sju år gamle australske gutten, som er avbildet mens han holder opp et avkappet hode til en syrisk soldat, er opprørt. 

Han arbeider som lastebilsjåfør, og forteller til The Australian at han ble helt satt ut da han så bildet av barnebarnet på avisframsidene mandag.

Bildet som har rystet verden ble lagt ut på farens Twitter-konto, med teksten: «That`s my son!». Bilde skal være tatt i byen Raqqa, nord i Syria.

Bestefaren til den lille gutten ber nå australske myndigheter om hjelp for å få sønnen, og de fire andre barnebarna, hjem igjen.

– Jeg er redd for barna. Hvilket liv kommer de til å få, sier han til The Daily Telegraph.

Det har også blitt postet et bilde av barna på Twitter hvor de poserer med våpen og kamuflasjeklær, oppstilt foran flagget til terrorgruppen IS. Twitter-kontoen er nå sperret.

Trodde datteren og barna var i Malaysia

Sjuåringens far, terrordømte Khaled Sharrouf (33), var blant ni muslimer som i 2007 ble tiltalt for terrorplaner rettet mot Sydney og Melbourne. Han sa seg skyldig etter tiltalen, og ble i 2009 dømt til fire års fengsel. 

Til tross for at australske myndigheter har forbudt ham å reise ut av landet, brukte han i fjor brorens pass for å reise til Syria. 

Den australske bestefaren forteller at han mistet kontakt med datteren for ni år siden, da hun konverterte til islam. Han har trodd at hun og barna oppholdt seg i Malaysia, mens svigersønnen kriget i Irak.

Australske myndigheter vil ifølge Australian Broadcasting ikke kommentere hvorvidt de vil gjøre forsøk på å få barna tilbake til Australia. 

USAS utenriksminister John Kerry sier bildet av den sju år gamle gutten og det avkappede hodet bør få hele verden til å reagere mot IS-opprørerne.

14-åring: – Vi elsker Islamsk Stat

Terrorgruppen IS er ekstremt brutale i sin framferd. På sosiale medier blir timesvis av bestialske henrettelser og tortur publisert. Barn blir halshugd, og barn halshugger voksne.

– Dette er noe av det verste jeg har sett, skriver TV 2-reporter Kadafi Zaman i en blogg. 

I en ny dokumentar fra VICE News ser man hvordan terrororganisasjonen knytter barn og unge til seg. En filmskaper fikk besøke Raqqa, byen der hovedkvarteret er. 

– De under 15 blir sendt til treningsleir for å lære om deres tro og religion. De som er over 16, kan få militær trening og bli brukt i kamp, sier IS-pressetalsmannen Abu Mosa.

Men en niåring som blir intervjuet, sier han reiser rett til treningsleir etter ramadan, for å lære å bruke Kalasjnikoven enda bedre.

– Vi mener at denne generasjonen barn er kalifatets generasjon. Hvis Allah vil, skal denne generasjonen kjempe mot vantro og frafalne, amerikanerne og deres allierte. Barna får den rette doktrinen, og de vil alle slåss for å bygge Islamsk Stat, sier en IS-kriger.

Flere barn er intervjuet, blant dem den lille sønnen til IS-krigeren Abdullah al-Belgian, som reiste fra Belgia til Syria for å delta i hellig krig. En annen, 14-åringen Daoud sier at han skal slutte seg til IS for å drepe vantro og frafalne.

– Vi elsker Islamsk Stat, som ikke gjør noe galt, sier 14-åringen.

– Barn skjønner ikke rekkevidden

Psykolog Atle Dyregrov, ved Senter for krisepsykologi, sier barn blir med på det de voksne gjør, og de skjønner ikke rekkevidden av handlingene. 

– I en krigssone, dersom man tas vare på av en leder og får oppgaver, kan man føle trygghet. Samtidig, når man ser bildet av denne lille gutten, så vil det nok feste seg på sinnet hans. Det er ikke bare synsinntrykk, det er også berøringsinntrykk, sier Dyregrov til TV 2. 

Dyregrov har jobbet med barn i krig siden 1984. Han kan ikke sikkert si at den sju år gamle gutten som poserer med et avkappet hode vil få plager. 

– Det vi vet er at barn som eksponeres for mye blod, og det å se folk bli drept, gjør at mange får posttraumatiske skader, sier han. 

– Har barn bedre evne enn voksne til å komme seg gjennom traumatiske hendelser? 

– Både ja og nei. De kan få erfaringer som kan gi motvekt, men samtidig er hjernen under en rivende utvikling som er med på å forme dem senere, sier krisepsykologen.