INFORMERTE: Fra pressekonferansen 24. juli hvor justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik informerte om terrortrusselen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INFORMERTE: Fra pressekonferansen 24. juli hvor justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik informerte om terrortrusselen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fikk terrortrusselen seks dager før offentligheten ble varslet

Noe av informasjonen om trusselen skal ha kommet fra utenlandsk etterretningstjeneste, får TV 2 opplyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 18. juli fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten opplysninger om at et terrorangrep kunne ramme Norge i løpet av kort tid.

Dette fortalte justisminister Anders Anundsen i et lukket møte på Stortinget i kveld, får TV 2 opplyst. I et møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen redegjorde Anundsen kronologisk for hva myndighetene gjorde etter at man mottok den første informasjonen om en mulig terroraksjon.

Forsøkte å verifisere

De første opplysningene gikk ut på at en gruppe personer var på vei fra Syria mot Europa. Formålet skulle være å gjennomføre en terroraksjon i Norge i løpet av få dager.

I dagene etter at PST og E-tjenesten mottok informasjonen om terrortrusselen ble det jobbet døgnet rundt med å forsøke å verifisere opplysningene. Etter det TV 2 får opplyst skal noe av informasjonen ha kommet fra minst en utenlandsk etterretningstjeneste.

I arbeidet med å sjekke ut opplysningene ble troverdigheten snarere styrket enn svekket, har PST-sjefen tidligere fortalt. Etter råd fra PST bestemte Regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) om kvelden 23. juli for å gå ut i offentligheten med trusselen.

Sensitiv informasjon

Seks dager etter at PST og E-tjenesten fikk den første informasjonen valgte man altså å informere befolkningen om at et terrorangrep kunne skje i løpet av få dager.

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen fikk i kveld ikke vite noe mer om hva terrortrusselen mot Norge inneholdt.

– Vi har fått en del informasjon i dette møtet, men når det gjelder kunnskapsgrunnlaget knyttet til den konkrete trusselen så vet jeg ikke noe mer nå enn det jeg visste før møtet, sier Hadia Tajik (Ap) som leder justiskomiteen på Stortinget til TV 2.

– Sånn må det kanskje være, at en del informasjon er så sensitiv at bare et fåtall personer i landet kan ha den informasjonen. Og det handler også om hensynet til de kildene som sikkerhetstjenesten her har, sier Tajik.

– Gjort så godt de kan

– Men skulle du ønske at du fikk vite mer om innholdet i trusselen?

– Jeg ser ikke noen grunn til å utfordre det ansvarsforholdet som er mellom regjeringen og Stortinget på dette området.

– Var det riktig å gå ut med terrortrusselen?

– Det har jeg ikke grunnlag for å vurdere, men jeg opplever at de har gjort så godt de kan i en vanskelig situasjon og gjort grundige overveielser når de har tatt beslutningen om å gå åpent ut, sier Tajik til TV 2.

Justisministeren ønsket ikke å snakke med pressen etter møtet. Det gjorde heller ikke PST-sjef Benedicte Bjørnland eller sjefen for E-tjenesten, Kjell Grandhagen.